Historiker Laura Soland Wang har i samarbejde med Danske Prædikener kastet nyt lys over sognepræstens rolle i udbredelsen af koppevaccination.
Hvordan overbeviste det danske enevælde i begyndelsen af 1800-tallet en skeptisk befolkning om at lade sig vaccinere mod kopper? Det undersøger Laura Soland Wang i sit speciale fra Københavns Universitet.
Specialet bygger på analyser af historiske prædikener – en overset kilde i historieforskningen, mener Wang:
Båltalen er en af de reneste lejlighedstaler af alle årets tilbagevendende talebegivenheder. Dvs. den har fokus på fællesskabet, vores fælles værdier og vores fælles traditioner. Derfor holdes talen traditionelt også af kulturpersonligheder eller lokale ildsjæle, selvom der ofte sniger sig en politiker eller to ind på programmerne over sankthansaften.
Danske Taler har udgivet undervisningsbogen Brug ordet. En praktisk forløbsbog om taler.
Bogen er skrevet af Danske Talers Sofie Vestergaard Kristiansen og Nis Vraasø og udgivet af Dansklærerforeningens Forlag.
Brug ordet henvender sig navnlig til danskklasser på ungdomsuddannelserne, som gerne vil arbejde med argumentation, retorik og mundtlighed – og samtidig prøve kræfter med den ældgamle demokratiske disciplin: at holde en tale foran et publikum om noget, der bør forandres her i verden.
Udgivelsen er en del af Dansklærerforeningens forløbsbøger og tilbyder et færdigstrikket forløb med både teoritekster, praktiske øvelser og en antologidel med masser af eksempler på vellykkede taler. Bogen har også et digitalt ekstramateriale med både modulplaner, skriftlige opgaver, nedslag i læreplanerne og links til masser af videoer og øvelser.
Årets Nye Stemme – Danske Talers talentpris uddeles hvert år for at hylde nye talentfulde talere, der har udvist modet til at tage ordet og holde offentlige taler, der har rørt og udfordret publikum.
'Årets Nye Stemme' er Danske Talers talentpris, som uddeles i samarbejde med DR og Tuborgfondet. Prisen hylder nye talentfulde talere, der har udvist modet til at tage ordet og bruge det til at gøre en forskel.
Husk at stemme Du er med til at vælge, hvem af dem fem finalister, der skal være 'Årets Nye Stemme'. Du kan stemme inde på DR.DK. Sidste frist for at stemme er mandag den 2. juni klokken 8.00.
”Prisen skal bane vejen for nye retoriske rollemodeller. Det er talentet, som formår at bruge sproget til at udtrykke sig, vi leder efter. Om talerne er holdt på talerstolen, ølkassen eller instagram, er underordnet.”
Besættelsestiden retorik – synet på samarbejde og modstand belyst gennem to taler.
I september 1942 holdt daværende statsminister Vilhelm Buhl sin berygtede ”stikkertale”, som opfordrede danskerne til at stoppe modstandsarbejdet, hvilket fik den konservative politiker John Christmas Møller til at gå i rette med Buhl i en radiotale fra London, hvor han opfordrede danskerne til at intensivere modstandskampen.
I en længere artikel hos Kirke.dk fortæller projektleder Lasse Bruun Jonassen om Danske Prædikener:
"Dette er ikke et projekt, der kun er målrettet teologi og præster. Det skal have en bredere appel for den alment interesserede læser. Her taler vi om prædikener, som har været med til at ændre noget i historien," siger Lasse Bruun Jonassen i interviewet.
I samarbejde med Danske Taler skal ph.d. og postdoc på Center for Textual Heritage, Aarhus Universitet, Anne Agersnap sammen med ph.d.-studerende på teologi Michael Mørch Thunbo og stud.mag. i religionsvidenskab Emil Walther Bønding undersøge, hvordan danske præster har prædiket i krisetider gennem historien.
Hella Joofs nytårstale fra DR’s Deadline var en effektiv blanding af prædiken og slam poetry. Og den viser os, hvor vigtig en rolle publikum spiller i en lejlighedstale.
Og så kan talen bl.a. lære os to ting:
1. Man kan godt lave fis i en tale og samtidig have noget på hjerte. 2. Man kan ikke undervurdere betydningen af publikums rolle.
Danske Taler søger en sprogfaglig studentermedhjælper til at blive en del af vores hyggelige sekretariatet.
Hvem er vi? Danske Taler er en kulturinstitution, der digitaliserer den del af vores kulturarv, der udgøres af taler. Vi laver undervisningsmaterialer, events og faglige projekter med udgangspunkt i talens demokratihistorie og dens potentiale for aktivt medborgerskab. Vi er et lille, dynamisk sekretariat med et fleksibelt og inkluderende arbejdsmiljø. Det er muligt at arbejde mindre i eksamensperioder og mere i perioder, hvor der er stille på studiet.
I Danske Taler elsker vi lister, og derfor har vi lavet en med de tre mest læste taler fra i år.
Fælles for de tre taler er brugen af stærke følelser og et malende sprog for at belyse tre dagsordener som fyldte i den offentlige samtale i året der gik: Udlændingedebatten, krigen i Israel og vores stressfyldte arbejdskultur.
”12, 10, 7, 4, 02, 00, -3. Jeg må være ærlig at sige, at jeg har defineret mig selv ud fra en liste af tal – og kommer desværre stadigvæk til det”.
Sådan indleder gymnasieeleven Lisa Nygaard sin stærkt kritiske tale om karaktersystemet i Danmark. Og tal i taler behøver faktisk ikke at være kedelige. De kan rumme følelser - og det kan faktisk være enormt effektivt at indlede en tale med dem.
Danske talers kulturformidler Nis Vraasø har skrevet en lille analyse om trojanske talheste med tre gode eksempler fra unge talere fra de danske talefester. I vores projekt Nordisk Talefest arbejder elever fra ungdomsuddannelserne i Danmark, Norge og Sverige med taler i undervisningen - og prøver siden kræfter med et stort publikum til talefester i hele landet. En af dem var Lisa Nygaard fra Sct. Knuds Gymnasium.
Som sidste taler i afslutningsdebatten gik Skaale på talerstolen kl. 00.27 med en kraftfuld tale, der modigt konfronterede den komplekse, følsomme og ofte voldsomt polariserede debat om Israel-Palæstina-konflikten. Talen blev efterfølgende bredt omtalt og rost og fik mange delinger på sociale medier.
Danske Taler søger en studerende til formidlingsopgaver
Træn din skrivning inden for både de ordknappe og ordrige genrer, de helt friske og de helt tørre målgrupper og de digitale og printede medier. Brug din æstetiske sans i arbejdet med vores sociale medier og trykte materialer. Vær med til at planlægge og udføre vores Talefester. Og – hvis du har mod på det – lær at undervise andre unge i taleteknik.
Danske Talers prædikenprojekt, der blev skudt i gang for et år siden, har nu nået en vigtig milepæl. Hjemmesiden danskeprædikener.dk er nemlig online, og det betyder, at du nu kan gå på opdagelse i - ind til videre - 388 danske prædikener fra 1500-tallet til i dag.
Her er prædikener fra nogle af de mest indflydelsesrige præster og personligheder i dansk historie og åndsliv, blandt andre Hans Tausen, Niels Hemmingsen, Thomas Kingo, Søren Kierkegaard, N.F.S. Grundtvig, Kaj Munk, Hal Koch og Johannes Møllehave.
Sammen med Dansklærerforeningens Forlag har Danske taler udgivet undervisningsbogen 'Brug ordet. En praktisk forløbsbog om taler'.
Bogen er skrevet af Danske talers Sofie Vestergaard Kristiansen og Nis Vraasø.
’Brug ordet’ henvender sig navnlig til danskklasser på ungdomsuddannelserne, som gerne vil arbejde med argumentation, retorik og mundtlighed – og samtidig prøve kræfter med den ældgamle demokratiske disciplin: at holde en tale foran et publikum om noget, der bør forandres her i verden.
’Brug ordet’ er en del af Dansklærerforeningens forløbsbøger og tilbyder et færdigstrikket forløb med både teoritekster, praktiske øvelser og en antologidel med masser af eksempler på vellykkede taler. Bogen har også et digitalt ekstramateriale med både modulplaner, skriftlige opgaver, nedslag i læreplanerne og links til masser af videoer og øvelser.
Lærke Kjær Fentz er vinder af prisen ’Årets Nye Stemme – Danske Talers Talentpris’, der blev afsløret til DR’s Grundlovsfest.
Prisen uddeles hvert år og hylder nye talentfulde talere, der har udvist modet til at tage ordet og holde offentlige taler, der har rørt og udfordret publikum.
En særlig dag Den 1. maj og dagene efter plejer at være en travl tid for Danske Talers sekretariat, men i år har været særdeles hæsblæsende. Vi har nemlig indhentet ikke færre end 42(!) 1. maj-taler fra årets kampdag, og de tikker fortsat ind.