Skip to content

Danske Prædikener
- fra Reformationen til i dag


Danske Talers prædikenprojekt er muliggjort med støtte fra G.E.C. Gads Fond. 
Danske Talers prædikenprojekt er muliggjort med støtte fra G.E.C. Gads Fond
Trinitatistiden”Hvilken mening giver det at tale om Gud? Det spørgsmål står for sig selv på denne kirkens hverdag. Strengt taget drejer kirkens hverdag – Trinitatistiden – sig ikke om andet end dette ene spørgsmål om mening og tale. Af den grund indtager Trinitatis så megen plads i kalenderen. Hvilken mening, det giver at tale om Gud, hører til de slags spørgsmål, man ikke fra den ene dag til den anden kan finde et fornuftigt svar på”.Således beskriver valgmenighedspræst Jonas Jochumsen den periode i kirkeåret, der kaldes Trinitatistiden, som strækker sig fra søndagen efter pinse til sidste søndag inden advent. Disse mange trinitatis-søndage fejrer den treenige Gud, deraf navnet.Trinitatistiden kaldes derfor ’kirkens hverdag’, fordi der er tid til, at de mange kirkelige højtider, fx jul, påske og pinse, og deres budskab kan rodfæste sig, så den kristne kan reflektere over, hvilken betydning og mening disse begivenheder har, og hvordan disse kan integreres i dagligdagen. *** > Læs Jonas Jochumsens prædiken 17. søndag efter trinitatis> Søg på ’trinitatis’ i emnefeltet, og læs de mange prædikener fra Trinitatistiden.

Trinitatistiden

”Hvilken mening giver det at tale om Gud? Det spørgsmål står for sig selv på denne kirkens hverdag. Strengt taget drejer kirkens hverdag – Trinitatistiden – sig ikke om andet end dette ene spørgsmål om mening og tale. Af den grund indtager Trinitatis så megen plads i kalenderen. Hvilken mening, det giver at tale om Gud, hører til de slags spørgsmål, man ikke fra den ene dag til den anden kan finde et fornuftigt svar på”.

Således beskriver valgmenighedspræst Jonas Jochumsen den periode i kirkeåret, der kaldes Trinitatistiden, som strækker sig fra søndagen efter pinse til sidste søndag inden advent. Disse mange trinitatis-søndage fejrer den treenige Gud, deraf navnet.

Trinitatistiden kaldes derfor ’kirkens hverdag’, fordi der er tid til, at de mange kirkelige højtider, fx jul, påske og pinse, og deres budskab kan rodfæste sig, så den kristne kan reflektere over, hvilken betydning og mening disse begivenheder har, og hvordan disse kan integreres i dagligdagen. 

*** 
> Læs Jonas Jochumsens prædiken 17. søndag efter trinitatis
> Søg på ’trinitatis’ i emnefeltet, og læs de mange prædikener fra Trinitatistiden.
Prædikener over hele Markusevangeliet”Han er kortfattet Markus, men i sin genfortælling må han alligevel have fået det væsentligste med, for det er som om hele menneskelivet og hele historien indfanges her. På en eller anden måde kan livets kompleksitet, verdens sammensathed, himmel og jord rummes i disse 16 kapitler”Sådan sagde Christiane Gammeltoft-Hansen i sin prædiken trinitatis søndag 2014, der indledte det prædikenprojekt, som hun sammen med Jonas Lucas Christy og Lisbet Kjær Müller stod for i Lindevang Kirke i 2014 og 2015. Projektet gik ud på at prædike over hele Markusevangeliet fra trinitatis søndag til 2. påskedag for at fokusere på én evangelists fortælling. De to autoriserede tekstrækker blander nemlig de fire evangelier i Bibelen sammen, så nogle mener, at tekstrækkerne ligefrem har skabt et femte evangelium. Derfor ønskede præsterne at fokusere på Markusevangeliets særegne beskrivelse af Jesu liv, død og opstandelse.***> Læs mere om projektet og alle prædikener over hele Markusevangeliet.

Prædikener over hele Markusevangeliet

”Han er kortfattet Markus, men i sin genfortælling må han alligevel have fået det væsentligste med, for det er som om hele menneskelivet og hele historien indfanges her. På en eller anden måde kan livets kompleksitet, verdens sammensathed, himmel og jord rummes i disse 16 kapitler”

Sådan sagde Christiane Gammeltoft-Hansen i sin prædiken trinitatis søndag 2014, der indledte det prædikenprojekt, som hun sammen med Jonas Lucas Christy og Lisbet Kjær Müller stod for i Lindevang Kirke i 2014 og 2015. 

Projektet gik ud på at prædike over hele Markusevangeliet fra trinitatis søndag til 2. påskedag for at fokusere på én evangelists fortælling. De to autoriserede tekstrækker blander nemlig de fire evangelier i Bibelen sammen, så nogle mener, at tekstrækkerne ligefrem har skabt et femte evangelium. Derfor ønskede præsterne at fokusere på Markusevangeliets særegne beskrivelse af Jesu liv, død og opstandelse.

***
> Læs mere om projektet og alle prædikener over hele Markusevangeliet.


KirkeårshjuletKirkeåret, der begynder med nedtællingen til jul 1. søndag i advent og afsluttes Sidste søndag i kirkeåret, betegner de ca. 60 søn- og helligdage, der er på et år.   Der afholdes gudstjeneste på alle kirkeårets dage, hvor præsten prædiker ud fra en bestemt tekst fra Bibelen, der er knyttet til den pågældende dag.   Ved brug af kirkeårshjulet kan du finde prædikener fra alle kirkeårets dage og gå på opdagelse i vores voksende samling af prædikener fra reformationstiden til i dag. 

Kirkeårshjulet

Kirkeåret, der begynder med nedtællingen til jul 1. søndag i advent og afsluttes Sidste søndag i kirkeåret, betegner de ca. 60 søn- og helligdage, der er på et år. 
  
Der afholdes gudstjeneste på alle kirkeårets dage, hvor præsten prædiker ud fra en bestemt tekst fra Bibelen, der er knyttet til den pågældende dag. 
  
Ved brug af kirkeårshjulet kan du finde prædikener fra alle kirkeårets dage og gå på opdagelse i vores voksende samling af prædikener fra reformationstiden til i dag. 

Seneste nyheder