Skip to content

Danske Taler
- den levende talesamling

TemaBåltalerSkt. Hans nærmer sig og det betyder bål, sange og taler. Sidstnævnte er Danske Taler eksperter i – det kan du læse mere om ved at klikke her eller på bålet. Ligesom julen er sankthans i dag kombinationen af en kristen og hedensk mærkedag, der langsomt er blevet vævet sammen i et sæt af forskellige myter og traditioner. Begge traditioner er ældgamle, og det er efterhånden svært at adskille dem.På trods af kristendommens indtog har flere elementer fra den gamle hedenske tradition den dag i dag sin plads i aftenens foreteelser. For eksempel var druk, sang og ildmagi en fast bestanddel i den hedenske fejring af årets længste dag, hvoraf mindst to af disse aktiviteter til stadighed holdes i hævd.
Tema

Båltaler

Skt. Hans nærmer sig og det betyder bål, sange og taler. Sidstnævnte er Danske Taler eksperter i – det kan du læse mere om ved at klikke her eller på bålet. 

Ligesom julen er sankthans i dag kombinationen af en kristen og hedensk mærkedag, der langsomt er blevet vævet sammen i et sæt af forskellige myter og traditioner. Begge traditioner er ældgamle, og det er efterhånden svært at adskille dem.

På trods af kristendommens indtog har flere elementer fra den gamle hedenske tradition den dag i dag sin plads i aftenens foreteelser. For eksempel var druk, sang og ildmagi en fast bestanddel i den hedenske fejring af årets længste dag, hvoraf mindst to af disse aktiviteter til stadighed holdes i hævd.
TemaDanske Prædikener Prædikener er også taler. En ret unik talegenre faktisk, der insisterer på fordybelsen og eftertænksomheden. Derfor interesserer Danske Taler sig naturligvis også for, hvad der tales om i det gejstlige Danmark. Faktisk har vi hele tre medarbejdere, som har til opgave at dykke ned i historien efter interessante og relevante prædikener. Danske Taler har nemlig fået en bevilling fra G.E.C. Gads Fond til at påbegynde en større, struktureret indsamling af prædikener fra Reformationen til i dag. Det er vi nu i fuld gang med i tæt samarbejde med forskere og undervisere fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV), Aarhus Universitet og Københavns Universitet. Du kan læse meget mere om det store projekt her: Danske Taler skal indsamle prædikener fra Reformationen til i dag.  Det nye indsamlingsprojekt bygger ovenpå vores allerede betydelige samling af aktuelle prædikener, der i forvejen er en del af vores indsamlingsstrategi. Vi får blandt andet prædikener fra Gudstjenesten på P1, som dækker hele landet, og fra diverse højtider. Det kan du læse meget mere om i temarummet Som præsten prædiker.
Tema

Danske Prædikener 

Prædikener er også taler. En ret unik talegenre faktisk, der insisterer på fordybelsen og eftertænksomheden. Derfor interesserer Danske Taler sig naturligvis også for, hvad der tales om i det gejstlige Danmark.
 
Faktisk har vi hele tre medarbejdere, som har til opgave at dykke ned i historien efter interessante og relevante prædikener. Danske Taler har nemlig fået en bevilling fra G.E.C. Gads Fond til at påbegynde en større, struktureret indsamling af prædikener fra Reformationen til i dag. Det er vi nu i fuld gang med i tæt samarbejde med forskere og undervisere fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV), Aarhus Universitet og Københavns Universitet. Du kan læse meget mere om det store projekt her: Danske Taler skal indsamle prædikener fra Reformationen til i dag.

Det nye indsamlingsprojekt bygger ovenpå vores allerede betydelige samling af aktuelle prædikener, der i forvejen er en del af vores indsamlingsstrategi. Vi får blandt andet prædikener fra Gudstjenesten på P1, som dækker hele landet, og fra diverse højtider. Det kan du læse meget mere om i temarummet Som præsten prædiker.
TalerN.F.S. GrundtvigGrundtvig er i disse dage her, der og alle vegne, og han er naturligvis også på Danske Taler. Grundtvig var en af de betydeligste personligheder i 1800-tallets danske åndsliv. Med originalitet og styrke gjorde han sig gældende på vidt forskellige felter, der utvungent samledes i én og samme bestræbelse hos ham selv: fornyelsen af dansk folkelighed og kristendom. Vi har genoplivet et udvalg af Grundtvigs taler ved hjælp af Danske Talers konstituerede sekretariatsleder, Katrine Martinsen Gottschalck, der i rollen som den gamle præst bringer liv i de gamle taler. Talerne præsenteres og rammesættes af Danske Talers formand, retoriker Jesper Troels Jensen. Under videoerne findes et udpluk af Grundtvigs øvrige taler. I denne artikel fra Danmarks Radio kan du desuden læse Katrine Martinsen Gottschalcks fire taler-tricks, vi kan lære fra Grundtvig – og en enkelt ting, vi aldrig bør gøre. 
Taler

N.F.S. Grundtvig

Grundtvig er i disse dage her, der og alle vegne, og han er naturligvis også på Danske Taler. Grundtvig var en af de betydeligste personligheder i 1800-tallets danske åndsliv. Med originalitet og styrke gjorde han sig gældende på vidt forskellige felter, der utvungent samledes i én og samme bestræbelse hos ham selv: fornyelsen af dansk folkelighed og kristendom.

Vi har genoplivet et udvalg af Grundtvigs taler ved hjælp af Danske Talers konstituerede sekretariatsleder, Katrine Martinsen Gottschalck, der i rollen som den gamle præst bringer liv i de gamle taler. Talerne præsenteres og rammesættes af Danske Talers formand, retoriker Jesper Troels Jensen. Under videoerne findes et udpluk af Grundtvigs øvrige taler.

I denne artikel fra Danmarks Radio kan du desuden læse Katrine Martinsen Gottschalcks fire taler-tricks, vi kan lære fra Grundtvig – og en enkelt ting, vi aldrig bør gøre. 

Seneste nyheder