Skip to content

Tony Inunnguaq Gunnar Jakobsens tale ved Røsts talerskole på GUX Nuuk

Om

Taler

Dato

Sted

GUX Nuuk

Omstændigheder

Projektet er skabt i samarbejde mellem Den Rejsende Forfatterskole, som Niviaq Korneliussen er involveret i og talerskolen Røst fra Danmark, som arbejder for at give alle unge modet til at tage ordet.

Tale

Hej jeg hedder Tony, og jeg går i 2.P.
Der er nu desværre krig i Ukraine. Det er forfærdeligt og meningsløst, at der er krig i Ukraine. Hvis man tænker på, hvad der er sket i den første og den anden verdenskrig. Det fører bare til ruin.
Men HVORFOR er der krig?
Jeg håber, at krigen i Ukraine ikke bliver til tredje verdenskrig.
Men der er heldigvis stadig mulighed for at stoppe krigen i Ukraine, det håber jeg meget, for tænk hvis krigen i Ukraine breder sig til hele verden, og den kommer til Grønland, så ville vores land ikke være så fredeligt og smukt, som det er nu.
Tænk, hvis der var krig i hele Europa og resten af verden.
Tænk på, hvis I kiggede ud af vinduet, at man kan se soldater, kampvogne, og at man kan høre krigsfly og sirene alarm, og kan se mennesker være bange. Det lyder jo ikke rart.
Hvis man ser for eksempel på nyhederne, så er der nogen gange noget med krigen i Ukraine, så det har jo en stor effekt på os alle.
Jeg kan godt huske, da jeg var på Sermitsiaq og så en artikel om en mand, som hedder Ivan Dumanov, som var ukrainer og bosat i Nuuk.
Han tog til Ukraine for at forsvare sit hjemland, men desværre døde han i krigen. Det har jo en effekt på mig og også på dem, der har læst artiklen.
Det er forfærdeligt og meningsløst.
Jeg kan godt forstå, at nogen er bange for, at der er krig i Ukraine, og at den vil brede sig til hele Europa og resten af verden. Det har jeg også selv lidt været, men krigen vil ende en dag. Og jeg håber, at der ikke er krig i fremtiden.
Vi skal alle have en lys fremtid, med fred.

Kilde

Kilde

Manuskript modtaget fra taler

Kildetype

Digitalt manuskript

Ophavsret

Tags

Relateret