Skip to content

Oder til køkkenhaven

Liva Urban Swart Haaland holder sin ode til køkkenhaven. 
Foto: Øens Have
Liva Urban Swart Haaland holder sin ode til køkkenhaven. 
I dette temarum har vi samlet talerne fra Danske Talers samarbejde med Golden Days 2023: Oder til køkkenhaven. Talerne blev hold ved frodige bede i Øens Have på Refshaleøen d. 10. september, hvor programmet bød på hyldesttaler til køkkenhaven og smagsprøver i smukke omgivelser.


Hvad er en ode?
Arrangementets navn, Oder til køkkenhaven, havde til formål at understrege, at der er tale om en hyldest, en kærlighedserklæring i det her tilfælde til køkkenhaven, men i realiteten blev deltagerne instrueret i at skrive en tale. En tale kan være mange ting, og fortolkningerne var også mange. Deltagerne præsenterede derfor både performative digt-taler, essaylignende agitationstaler, minde- og hyldesttaler og meget mere. Talerne er lige så forskellige som talerne, men en ting har de til fælles. De er oder til det grønne, til urbanbotanikken, til køkkenhaven.


Om arrangementet
Danske Taler inviterede en skønsom blanding af grønne iværksættere som fx TagTomat og ByBi, Øens Haves egne frivillige, lokale plantekasseentusiaster og performancekunstnere til at holde en tale.
Talerne blev skrevet og udviklet under vejledning af Danske Talers sekretariat, og de grøntsager, der blev nydt under arrangementet, var plantet tidligere på sommeren af frivillige i Øens Have. 
Kombinationen af at sætte ord på og smage på køkkenhaven skulle først og fremmest inspirere og opfordre både medvirkende og tilskuere til at se mulighederne i at få jord under neglene i byen – både rent praktisk, politisk og åndeligt.

Oder til køkkenhaven gav ordet til de iværksættere, aktivister og entusiaster, der arbejder med, løser kriser med eller finder ro i urbanbotanikken, og dermed fremmer borger-til-borger-medborgerskabet. 

Nedenfor kan du læse resultat af de grønne tanker, biologiske processer og politiske holdninger, der voksede frem i processen. 

Har du selv en ode til køkkenhaven liggende, er du velkommen til at sende den til redaktion@dansketaler.dk. Talen skal naturligvis være afholdt.