Skip to content

Vivi Jelstrups tale ved Copenhagen Pride

Om

Taler

Vivi Jelstrup
Forperson for LGBT Danmark

Dato

Sted

København

Tale

Kære transkønnede og ciskønnede, kære biseksuelle, homoseksuelle og heteroseksuelle, kære alle der kalder sig noget sjette eller syvende – eller slet ikke vil puttes i kasser – kære alle sammen!

Det sidste år har i lgbt-optik været spændende og begivenhedsrigt på flere måder. Vi har opnået støtte og sejre, som vi er taknemmelige og glade for – og vi har oplevet problemer, som ikke er så lette at løse.

 Lad os se på problemerne først:
Fornylig blev en mand voldtaget i Ørstedsparken – den københavnske park, som om dagen fungerer som andre parker, og som efter mørkets frembrud - vistnok som oftest uproblematisk - er mødested for mænd der vil have sex med mænd. Denne sag blev mediedækket, sandsynligvis fordi det er usædvanligt at en mand fortæller at han er voldtaget – men mon det var første gang det skete? Og ved vi hvor mange kvinder der bliver udsat for voldtægt, måske fordi de er biseksuelle, homoseksuelle eller transkønnede?  Eller hvor meget vold der forekommer i lgbt-parforhold?

I Danmark har vi slet ikke tal på det, men det er vi nu på vej til at få. Vi har heldigvis også et godt samarbejde med politiet, som vi uddanner på lgbt-området. Vi opfordrer til at anmelde de sager, der hører hjemme hos politiet – de ER blevet bedre :)!

 Men der er gode nyheder på andre områder: Den nye regering har som den første i Danmark indskrevet flere lgbt-sager i sit regeringsgrundlag, og det har efter mindre end et år allerede givet flere fordele for lgbt’er:


  • I bistanden til udviklingslande er lgbt-rettigheder nu indskrevet som et fokusområde.


  • I sundhedsloven er der nu åbnet for brug af kendt donorsæd.


  • Regeringen har også igangsat arbejdet med at revidere lovgivningen, så transkønnede får ordentlige vilkår, hvad de i den grad savner i dag.


  • Og så er det kønsneutrale ægteskab en realitet. Nu kan alle der ønsker det - heteroseksuelle, homoseksuelle og biseksuelle, ciskønnede og transkønnede - indgå ægteskab; og endda selv bestemme om det skal foregå på rådhuset eller i folkekirken :)! Tillykke alle sammen! 
OG TUSIND TAK til regeringen og alle der stemte for lovforslaget! I ministerierne arbejdes der nu på højtryk for at konsekvensrette resten af familieretten.

Vi har stadig mange sager at kæmpe for, så vi fortsætter arbejdet – og vi har brug for jeres støtte til bl.a. at 


  • Hjælpe dem der søger beskyttelse i Europa og Danmark fordi de forfølges pga deres kønsidentitet eller seksuelle orientering.


  • Hjælpe folk at kæmpe for deres lgbt-rettigheder ude i verden.


  • Sikre transpersoners rettigheder og værdighed i lovgivning og samfund.


  • Sørge for at især unge ved, at der findes flere seksuelle orienteringer og kønsidentiteter, og at man ikke er et dårligere menneske fordi man føler anderledes end flertallet. LAKSEN 
Èn person har været særligt pådrivende for det kønsneutrale ægteskab, endda før den nuværende regering kom til. En person der er stædig, vedholdende og overbevist om at han har ret – og det har han i hvert fald nogle gange! 
Lars Aslan Rasmussen fungerede på Københavns Rådhus nogle gange som giftefoged. Men når to kvinder eller to mænd skulle indgå registreret partnerskab, tillod han sig – stik imod regler og love – at kalde dem ’ægtefolk’. Uha-uha – det var ikke OK, syntes mange andre. Men Lars fortsatte, fordi han syntes det var det rigtige. 
Lars er en rigtig LAKS, én der svømmer mod strømmen for at gyde sine æg, så de kan blive til nye laks.

Tags