Skip to content

Villy Søvndals 1. maj-tale

Steen Brogaard, www.ft.dk

Om

Taler

Villy Søvndal
Formand for Socialistisk Folkeparti

Dato

Omstændigheder

1. maj

Tale

SF har ét – og kun ét – ultimativt krav: Fogh skal væltes ved næste valg. Dem der ikke vælger side i den kulturkamp og i den blok-politik vi står i, kommer til at tabe ved næste valg. Derfor: Fogh skal væltes ved næste valg. Er I med mig?
For at dét skal lykkes, så må og skal oppositionen samles. Det er bydende nødvendigt. Ellers får vi 4 år mere med Anders Fogh og Pia Kjærsgaard.Vi skal samles om følgende:
For det første 
skal vi samles om en stærk velfærd. En velfærd som er intet mindre end fremragende, for de mennesker som har brug for den – børnene, de ældre, dem, der kommer på sygehuset… Og et velfærdssamfund, som også er en ordentlig arbejdsgiver for de titusindvis af offentligt ansatte, og som værdsætter pædagogen, læreren, sygeplejersken, sosu-assistenten og socialrådgiveren.
For det andet 
skal vi samles om en ambitiøs klimapolitik. Truslen fra den globale opvarmning vil påvirke hele den verden vi lever i, med konflikter, sygdomme, flygtningestrømme og krige.
Det er derfor også en sag som får voldsom betydning for, hvordan vi i fremtiden kan indrette det danske samfund og finansierer vores danske velfærd, så der ikke skæres i nattevagten, som det sker på min mors plejehjem og hvor der heller ikke længere er råd til et glas rødvin lørdag aften.
For det tredje 
skal vi samles om at bekæmpe den voksende ulighed i det danske samfund. Det kan ikke være rigtigt at flere og flere familier sættes på gaden, fordi de ikke har råd til huslejen. Eller at psykisk syge ikke kan få behandling. Eller at syge mennesker ikke kan få deres førtidspension, men sendes i arbejdsprøvning igen og igen, mens deres helbred slides yderligere ned, deres livsglæde forsvinder og deres privatøkonomi kollapser.
For det fjerde 
skal oppositionen samles om en helt anden udenrigspolitik. Vi ville aldrig være blevet rodet ind i den vanvittige krig i Irak, med centrum-venstre ved magten. Dansk Folkeparti har stået skulder ved skulder med Fogh.
Nu siger de: ”Det var en fejl.”. En fejl? En fejl som har kostet Irak 3/4 million døde og som har sendt hver 6. irakere på flugt. 4 millioner mennesker er på flugt, og den her regering vil sende irakiske flygtninge hjem… Så det er bydende nødvendigt, at vi samler oppositionen. Er I med mig???
SF foreslog i weekenden en ambitiøs investeringsplan for den offentlige sektor.
Vores – og det ER vores – offentlige sektor, er stadig mere nedslidt. Efter mere end 5 år ved magten er der store problemer i ældre-plejen. Skolerne er slidt ned og lærerne flygter – ikke fra børnene – men fra tabeller, skemaer og elevplaner i et omfang som kun overgås af socialrådgiverne, der flygter fra meterhøje papirbunker.
Efter 5 år er der stadig hundredevis af danskere, som venter på livsnødvendig kræftbehandling. Og endnu flere, der ligger på hospitalsgangene på de medicinske afsnit.
SF vil investere 85 mia. kroner i den offentlige sektor over de næste 10 år. For Danmark har råd til at investere i danskernes sundhed, i vores uddannelse og i vores omsorg. Vi har ikke råd til at lade være. Og vi kan ikke være bekendt at lade være.
Det må ikke være sådan, at man har knoklet et helt liv i det her samfund, og så skal være bekymret for, om der er hjælp, pleje og omsorg, når man bliver gammel.
Og det må ikke være sådan, at vores børn ikke lærer at læse, fordi der ikke er nogle uddannede skolelærere tilbage, så vi mister de unge i et stadig mere krævende samfund.
Og det må ikke være sådan at vi, der måned efter måned, år efter år, betaler vores skat til den danske velfærds bygning – ikke kan føle os sikre på at den lokale skole er god nok.
Det må ikke være sådan, at vi skal købe en særlig madordning til vores gamle mor eller morfar, fordi det kommunale system ikke er godt nok. Og det må ikke være sådan, at vi skal købe sundhedsforsikringer, for at føle os sikre på, at vi kan blive behandlet, hvis vi får brug for en læge og et hospital. Har DU sikret os den velfærd, Anders Fogh? Har DU sikret os den velfærd eller fjernet de bekymringer, Pia Kjærsgaard?
Vi kender godt svaret, her i dag, på denne 1. maj: Gu' har de ej. Og det er derfor, at det er så vigtigt at få samlet oppositionen, i det her land. Er I med mig???
Hør nu her: Jeg vil tage rundt i landet senere på året. Jeg vil tage rundt i hele landet, og jeg vil mødes med jer. Det giver ikke mening at samle oppositionen, hvis ikke vi samler folket. Fogh forsvinder ikke af sig selv. Det er op til jer, til borgerne, at udstikke kursen for alternativet. Jeg vil mødes med alle jer – og tusindvis af andre – som er lede og kede af Fogh og Kjærsgaard. Fordi jeg tror på at I, også jer som ikke er SF'ere – endnu, altså – gør jeg mange tanker om den retning I gerne vil have Danmark ind på.
Jeg vil rejse rundt og få det input fra jer – for vi bliver nødt til at lave de her alliancer – og vi bliver nødt til at gøre det nu. Jeg vil gerne mødes med lønmodtagere og de offentligt ansatte. Med førtidspensionisten og den hjemløse. Jeg vil rigtig gerne mødes med de mange unge, som er trætte af regeringens disciplinering. Jeg vil gerne mødes med alle jer, som er ved at kvæles i konformitet og ensretning. Jeg vil gerne høre, hvordan sygeplejersken, sekretæren og skolelæreren tror vi politisk kan skabe bedre forhold mellem et stresset arbejdsliv og vores privatliv. Og jeg vil gerne mødes med de kunstnere og intellektuelle og forskere, som oplever en hetz og begrænsning af deres ytringsfrihed.
Lad mig derfor sige: Jeg forstår da godt at dele af fagbevægelsen gerne vil sikre deres medlemmer nogle konkrete her-og-nu resultater i 3-partsforhandlingerne. Jeg appellerer bare til, at man gør sig det helt klart: Man får ikke et bedre og stærkere velfærdssamfund med Anders Fogh Rasmussen, end man gør med venstrefløjen. Og man risikerer også at Fogh får tilpas ro til endnu fire år, hvor undergravningen af solidariteten og fællesskabet og de faglige medlemmers langsigtede interesser fortsætter. Vi risikerer at klimaforandringerne kun bliver imødegået af konferencer - og ikke af konkrete og ambitiøse mål for CO2-reduktion. Og dét sikrer hverken arbejdspladser og velfærdsfinansieringen - eller ordentlige vilkår for kloden og vores børns og børnebørns fremtid. Og man risikerer, at vi får 4 år mere med Morten Messerschmidts åndsfæller i Dansk Folkeparti, som lægger gift for det her samfund og vores etniske mindretal. Her-og-nu-resultaterne kan blive dyrekøbte på længere sigt.
Når jeg kommer i forårshumør, og der gør man jo på sådan en dag som i dag, så tager jeg ned til den lokale gartner, hjemme i Bjert ved Kolding, hvor jeg bor. Han har en papegøje. Den kan sige 3 ting: ”Goddag”, når man kommer. Den kan fløjte første strofe af ”Dengang jeg drog af sted” og den kan sige ”farvel”. Det synes jeg er godt gået at en papegøje.
Vi har en statsminister som også kan sige tre ting: ”Der er ikke noget at komme efter”, ”det kan jeg klart afvise” og ”nu synes jeg, vi skal se fremad”. Dét synes jeg måske er lidt tyndt for en statsmand, når repertoiret ikke i nævneværdig grad er større end min gartners papegøje.
Så derfor bare til slut. Vi skal ikke have en papegøje som statsminister. Vi skal heller ikke erstatte Foghs og Pia Kjærsgaard med det næstbedste alternativ. Vi skal erstatte den regering med det bedste alternativ. Fogh splitter Danmark. Nu skal vi samle Danmark. Det tjener Danmark bedst.
God 1. maj.

Kilde

Ophavsret

Tags