Skip to content

Flemming Hansens tale ved åbningen af Københavns Metro

Mikael Risedal/norden.org

Om

Taler

Flemming Hansen
Trafikminister

Dato

Sted

Frederiksberg Station, Frederiksberg

Tale

Deres majestæt, mine damer og herrer.
Det er en god dag for Danmark, en festdag for hovedstaden. Udbygningen af metroen er i fuld gang. I dag markerer vi åbningen af strækningen fra Nørreport til Frederiksberg. Og i slutningen af dette år åbnes næste strækning på metroens etape 2 til Vanløse.
Metroen er allerede en succes. Folk der har deres gøremål i hovedstaden strømmer til. Beregningerne viser at med åbningen af etape to på denne dag, vil der i år på hverdage blive flyttet cirka 120.000 personer fra det travle gadebillede ned i metroens hurtige og sikre transport. Til næste år når hele etape to til Vanløse er taget i brug, forventes tallet at stige til 200.000 mennesker.
Det tog ikke lang tid før de nye rutiner og rejsemønstre var tilladt: Lade folk komme ind, stå til højre på rulletrappen - og nej, der var ingen togfører. Alle skulle vi lære det.
I virkeligheden er metroen et godt billede på den danske mentalitet: Brugervenlighed, miljø og design går op i en højere enhed. Metroen er moderne trafik.
Vi har for en gang skyld turde at vise storhed og format. Vores storslåede metro med de meget smukt designede stationer og pladserne omkring ser jeg allerede nu indgå i reklamer, i film og i trendblade. Når selv dameblade har lagt sider til metrobegejstringen, er det åbenbart blevet helt legalt at være vild med tog. Og det forstår man godt når man har oplevet metroen.
Regeringen lancerede i februar sin investeringsplan hvor der er skabt rum for udvikling og forbedringer på trafikområdet. Vi vil sikre et godt transportsystem til gavn for væksten i Danmark og Danmarks fremtid. Metroen er en del af løsningen på de trafikale udfordringer i hovedstaden. Mulighederne for en fjerde etape undersøges i øjeblikket. Det er et meget stort og meget spændende projekt som jeg følger med meget stor interesse.
Metroen er et flot eksempel på trafikal nytænkning, udvikling og fremsynet planlægning. Borgernes behov har været i fokus lige fra det allerførste pennestrøg.
Og nu er den nået til Frederiksberg. Der er god grund til at glæde sig. Tillykke Frederiksberg, ja til hele hovedstaden med den nye metro-etape.
Det er mig en meget stor glæde nu at give ordet til hendes Majestæt Dronningen der vil foretage den officielle indvielse af metroens nye etape.

Kilde

Ophavsret

Tags