Skip to content

Ea Kamstrups tale om et farligt dyr til Nordisk Talefest

Ea Kamstrup

Om

Taler

Ea Kamstrup
Gymnasieelev

Dato

Sted

Skamlingsbanken, Kolding

Optagelse

Tale

Verdens Farligste Dyr

Jeg vil fortælle jer om verdens farligste dyr. (pause)
Den mest frygtede dyreart på planeten, der også dræber flest andre. (pause) Den er intimiderende. (pause) Den er destruerende. (pause) Den er egoistisk og følelseskold over for alle andre dyrearter og ikke mindst dens egen. (pause) Dyret jeg snakker om, er selvfølgelig mennesket. (pause)

Mennesket overlevelse afhænger meget af industri, hvilket koster de tropiske regnskove dyrt. Et hjem, for mere end halvdelen af verdens dyre- og plantearter. Bliver mennesket ved med at ødelægge regnskoven, vil mange dyre- og plantearter ende med at forsvinde. (pause) For evigt. (pause).

Et efter et, (pause) falder træerne til jorden. Den buldrende lyd af træer der vælter, vil aldrig stoppe, intensiteten stiger mere og mere, maskinstøjen bliver højere og højere, mens dyrenes paniske lyde runger i hver en krog. (pause) Dyrene kigger på med sørgmodige øjne, mens menneskeheden fælder træ, efter træ. (pause) Duften af frisk natur, og varm fugt erstattes hurtigt af den osende, fæle lugt af røg fra diverse maskiner. De kigger på, mens de ser disse maskiner ødelægge alt det, de nogensinde har kendt. (pause) De kigger på, mens fugle og aber flygter fra sultne gravkøer, for at overleve.

De kigger på og håber på, at det næste fældede træ, ikke bliver deres. (pause) Kan vi være det bekendt? (pause) KAN VI være bekendt at efterlade vores klode til kaos og ødelæggelse? (pause) Et kaos, hvor der hvert minut fældes mere end hvad der svarer til 30 fodboldbaner af regnskov. (pause) HVORDAN kan vi dog se os selv i øjnene, når dyrearter uddør, fordi de ikke har et sted at være? Og så endda dyrearter, som vi stolte viser frem i samtlige dyreparker og zoologiske haver. (pause)

Tigeren for eksempel. (pause) Et dyr som de fleste ser som et stærkt og robust dyr. Stærkt og robust? ↑Det er ikke just det tigrene er, når de mister deres hjem. For allerede nu, er tre ud af ni tigerarter forsvundet. Vi mister snart et smukt, (pause) og enormt vigtigt toprovdyr, der er central i livets kredsløb. Vi mister mange vigtige arter. (pause) PÅ GRUND AF HVAD? (pause) På grund af os. PÅ GRUND AF menneskets sindssyge, store behov for at være nummer 1 i fødekæden. Vi VIL komme først hver gang, og ser os selv som nærmest guder over planeten Jorden. (pause) Men som gud, følges der vel også et ansvar.

(pause) JA! (pause) Masser af ansvar, og ikke kun et. Der er et ansvar for at holde jorden ved lige. Der er et ansvar for, at alle arter kan trives. (pause) Et ansvar for, at der er plads til os alle. (pause) Det ansvar, er der desværre ikke nok mennesker der hverken indser, eller tager på sig. Jeg tør godt sige, at en af menneskehedens største svagheder er, at vi gør de ting, som der gavner os selv mest. Selvom de ting kommer til at ende med at give andre store og fatalekonsekvenser. (pause)

Men i stedet for at kigge på alt det, som vi ikke gør, burde vi fokusere på, hvad vi rent faktisk kan gøre ved problemet. En af menneskehedens største styrker er, at vi kan løfte i flok. NÅR MENNESKER STÅR SAMMEN, er de stærkere end nogensinde. (pause) Sammen har vi klaret mange kriser, og jeg tror på, (pause) at det kan lade sig gøre at redde regnskoven, dyrenes hjem, hvis bare VI samarbejder. Vi skal støtte de organisationer, der hjælper regnskovenes dyr, og har som mål at redde dem. Vi skal kigge efter produkter med de mærker, som sørger for, at der ikke bliver fældet flere regnskovstræer, end der kan nå at vokse nye. (pause) VI MÅ OG SKAL åbne vores øjne. (pause)

Sammen kan vi skabe et hjem for mennesker, dyr og planter. Et hjem hvor vi alle sammen kan leve i harmoni. (pause) Sådan har vi levet før. (pause) Sådan kan vi leve igen. Dyrene får deres hjem tilbage, og hvor vi mennesker kan producere alle de ting, som vi har brug for. (pause) UDEN AT SKADE REGNSKOVEN. (pause) Verdens farligste dyr (pause) burde ikke være mennesket.

Kilde

Kilde

Tilsendt af taler

Kildetype

Digitalt manuskript

Ophavsret

Tags

Relateret