Skip to content
Nyheder

Ung aktivist vinder ny talepris for ’Årets Nye Stemme’

Foto: Bjarne Bergius / DR
Foto: Bjarne Bergius / DR
Lærke Kjær Fentz er vinder af prisen ’Årets Nye Stemme – Danske Talers Talentpris’, der blev afsløret til DR’s Grundlovsfest. 

Prisen uddeles hvert år og hylder nye talentfulde talere, der har udvist modet til at tage ordet og holde offentlige taler, der har rørt og udfordret publikum. 
Et bindevæv som netstrømper
Fentz lever med en sjælden bindevævssygdom, Ehlers Danlos syndrom, der påvirker hendes hverdag. Hun er kørestolsbruger, og hendes taler tager udgangspunkt i et ungdomsliv med et handicap. Men den personlige fortælling bredes ud og bruges til at give inspiration til andre unge.  
Med prisen følger 5.000 kr. og et kursus i talerteknik hos Danske Taler. Lærke fik desuden ordet til DR’s Grundlovsfest ved DR Byen. Her sagde Fentz bl.a:
 ”Jeg er dybt rørt og overvældet over at modtage denne pris. Det er en stor ære, og jeg føler mig meget ydmyg og privilegeret.”
”Tidligere generationer, der har investeret i demokratiet, har kæmpet for vores frihedsrettigheder og skabt forandringer. Jeg ser, at vi i dag også er mange, der arbejder for at skubbe på vores forestillinger og virkelighed. Det gløder af vilje til at skabe forandring i samfundet, vi griber ordet, laver frivilligt arbejde og søger dialogen. Men nogle gange kan samtalen også blive til en kampplads. En kampplads, hvor vi duellerer om hvem der har ret og hvem der tager fejl. Det er her, hvor vi kun marcherer til lyden af vores egne ord og ikke bliver klogere på hinanden.” 

Men lad os huske, at uanset hvilke forestillinger vi har, er det vigtigste, at vi møder hinanden med viljen til at bære ansvaret for den gode demokratiske samtale. Kun sådan kan vi bygge broer mellem vores forskellige virkeligheder og skabe en bedre fremtid sammen. 
 
Læs flere af Fentz’ taler her.
JURYENS BEGRUNDELSE
”Hos Lærke finder juryen en taler, der med effektive billeder og eksempler sætter ord på det at leve med et handicap som ung. "Forestil jer, at jeres bindevæv kan være som nylonstrømper, hvor mit bindevæv er som netstrømper," siger hun blandt andet. Hendes taler er sansemættede og poetisk koncise, men samtidig helt konkret inspirerende, når hun løfter sin egen fortælling til et udsagn om, at det er ok at være anderledes – og at bruge sin stemme til at kæmpe for det.”
Hvad er ’Årets Nye Stemme’?
Med en helt ny talentpris vil Danske Taler i samarbejde med P3 fremme begejstringen ved det talte ord blandt unge og anerkende dem, som bruger deres stemme til at gøre en forskel. Samtidig er håbet, at prisen kan inspirere endnu flere unge til at turde tage ordet og gøre deres mening gældende.
- Talen er desværre en lidt truet genre, der i disse tider ofte kommer til at stå i skyggen af debatten og interviewet, og det er en skam. Den forberedte tale med gode, velovervejede argumenter skal tilbage i centrum for den demokratiske debat, og derfor vil vi gerne hylde de nye, modige stemmer, der gør – og tør – det. Prisen skal bane vejen for nye retoriske rollemodeller. Det er talentet, som formår at bruge sproget til at udtrykke sig, vi leder efter. Om talerne er holdt på talerstolen, ølkassen eller instagram, er underordnet, siger Carl-Emil Prehn, der er taleredaktør hos Danske Taler.
 
Vinderen findes ved en brugerafstemning på dr.dk og en fagjury bestående af bl.a. repræsentanter for flere ungdomsorganisationer.
Prisen er støttet af Tuborgfondet. 
Læs mere om prisen her