Skip to content

Thorkild Fogdes tale på Flagdagen for Danmarks udsendte

Pressefoto/Rigspolitiet

Om

Taler

Thorkild Fogde
Rigspolitichef

Dato

Sted

Christiansborg Slotsplads, København

Tale

Deres Kongelige Højheder, udsendte, tidligere udsendte og pårørende.

Jeg er rigtig glad for endnu engang at kunne være en del af den traditionsrige flagdag, hvor vi sammen mindes og fremhæver det vigtige arbejde, som vores udsendte leverer rundt omkring i verden.
Der er mange gode grunde til at fremhæve det arbejde. Et arbejde der ofte udføres under meget svære vilkår og omstændigheder. Og der er mange gode grunde til at huske hinanden på, hvad vores fællesskab betyder både herhjemme og i verdens brændpunkter.
Desværre er verden i den senere tid ikke blevet et tryggere og mere stabilt sted. Krigens tilbagevenden til det europæiske kontinent har rokket ved vores verdensbillede. Og i det seneste halvandet år har vi oplevet en konflikt, der trækker dybe spor og medfører voldsomme humanitære konsekvenser.
For de mange borgere i Europa og i Danmark, som for mere end 30 år siden så Berlinmuren falde, er det hele pludselig igen meget tæt på.
Derfor er der mere end nogensinde brug for os derude. Og derfor er der endnu større grund til at hylde jer, der tager opgaven på jer og drager ud i verden for at sætte et aftryk og skubbe tingene i en bedre retning.
I politiet har vi lige nu udsendte i blandt andet Kenya, Kosovo, Thailand, Tyrkiet, Grækenland, Nordmakedonien, Albanien og en lang række andre lande.
Vi er efterspurgte mange steder derude, og det danske flag kan bæres med stolthed, når man er på mission i udlandet. For Dannebrog signalerer professionalisme og godt arbejde.
Og netop de to ting er vigtige, når man løser opgaver ude i verden – i lande og kulturer, hvor politiet arbejder på en anden måde, end vi gør i Danmark. Der skal man både kunne udvise fleksibilitet og holde sine faglige principper i hævd.
Det gælder også i Ukraine, hvor dansk politi lige nu bidrager til tre EU- missioner, der skal støtte Ukraine i deres forsvar mod den russiske aggression, styrke EU's modstandsdygtighed samt forsvare den internationale retsorden.
For få uger siden sendte vi et efterforskningshold bestående af fem dygtige kolleger ned for at hjælpe Den Internationale Straffedomstol (ICC) med at indsamle beviser til efterforskningen af krigsforbrydelser i Ukraine.
Vi står vagt om den internationale retsorden, og der står respekt om de kolleger, som drager afsted til det krigsramte land. Jeg ved, at vores kolleger vil gå til opgaven med den professionalisme og faglighed, som det kræver, og at der vil stå respekt om Danmark, og det arbejde de udfører.
Vi stod også vagt om den ukrainske præsidents besøg her i landet for nylig, hvor rigtig mange militær- og politifolk i største diskretion og med kort varsel sikrede et vellykket besøg.
Et lille pusterum og et signal om håb til en ekstraordinær mand og hans hustru i en helt ekstraordinær situation.
Tak til de mange involverede og tak til alle jer, der står her i dag, og som er med til at give Danmark og dansk politi det stærke omdømme, vi har ude i verden!
En særlig tak skal også lyde fra mig i dag til alle de familier og pårørende, der støtter op om vores udsendte.
For når vi sender kollegaer ud til verdens brændpunkter, er det ikke kun den udsendte, der kommer under pres. Det gør også de pårørende, familien og vennerne herhjemme.
I pårørende bærer usikkerheden, og uden jer kunne det slet ikke lade sig gøre. Tak fordi vi må låne jeres forældre, børn, søskende, ægtefæller og kærester til international tjeneste. Og tak fordi I bærer de afsavn og bekymringer, der følger med. I gør en kæmpe forskel.
”At vove er at miste fodfæstet et kort øjeblik – Ikke at vove er at miste sig selv”. 

Tak fordi I vover - tak for indsatsen.

Kilde

Kilde

Manuskript tilsendt af taler

Kildetype

Digitalt manuskript

Ophavsret

Tags

Relateret