Skip to content

Søren Pape Poulsens folkemødetale

Om

Taler

Søren Pape Poulsen
Partileder for Det Konservative Folkeparti

Dato

Sted

Allinge, Bornholm

Tale

Kære alle sammen
Folkemødet er tilbage, og det må også være her, vi kommer med ideer til fremtidens samfund. Jeg ønsker mig ikke en omkalfatring af vores samfund, men vil i dag bare komme med nogle ideer og tanker om efteråret i dansk politik. 
Alle ønsker et godt velfærdssamfund. Men hvordan bevarer vi det, og sikrer de rigtige får den rette hjælp, og resten klarer sig selv?
Vi skal begynde med at anerkende, at når virksomhederne har det godt, så har familierne det godt, og når familien har det godt, så har Danmark det godt. 
Pengene skal tjenes, før de deles ud, og derfor skal vi hele tiden se på, hvordan vi skaffer mere arbejdskraft og styrker den private sektor.
Og hvad har regeringen gjort? Sat skatterne op, hevet omkring 11.000 mennesker ud af arbejdsmarkedet og nølet med at afskaffe de coronarestriktioner, der koster erhvervslivet penge.
Nu skal vi vende kajakken! Og jeg har tænkt mig at bidrage. Så inden den her tale er overstået, vil jeg have fortalt jer, hvordan vi får de 11.000 mennesker tilbage i arbejde. Og det er helt uden at rulle Arne-pensionen tilbage.
For hvis vi skal have råd til Omsorgsdanmark, skal vi forbedre vilkårene for Indtjeningsdanmark.
***
Lad os lige slå den sunde fornuft til et øjeblik. Og så spørger jeg jer alle sammen: Når man tager en uddannelse, får man SU. Når man så er færdig og ikke kommer i job med det samme. Skal man så have en markant forhøjet bistand fra det offentlige?
Sådan er det i dag. Der mere end fordobler man sin indtægt fra det offentlige. Det behøver vi ikke. Hvis vi skruer bistanden til de nyuddannede akademikere ned, vil flere komme hurtigere ud af starthullerne. Det er sund fornuft. Det giver 3.900 job
Så siger vi til folkepensionister, at de må arbejde det, de har lyst, uden at blive trukket i folkepension. Så kommer der – ad frivillighedens vej – endnu flere mennesker i job. Det giver 1.500 job.
Og nu beholder vi lige den sunde fornuft slået til. For hvad siger man til en arbejdsløs indvandrer? Det lyder som starten på en rigtigt dårlig joke. Svaret er: Du skal finde dig et arbejde, og det regner vi med, at du kan. Det skægge er, at det er det samme, man skal sige til danskerne.
Nu tænker I nok: Jamen sådan er det vel i dag? Nej. Det er det ikke. Den sunde fornuft er noget, I har slået til. Den er ikke ligefrem et guidende princip i vores beskæftigelsessystem. Derfor er det også sådan, at hvis vi møder alle kontanthjælpsmodtagere som jobparate, vil det have en effekt. Det er da også rarere at blive mødt sådan, hvis man er et sundt menneske, der bare mangler noget at tage sig til. Det giver 2.200 job.
Engang indførte man en check – en såkaldt grøn check, for at kompensere for nogle afgifter, man så siden stort set har afskaffet. Den er med andre ord stort set overflødig. Så den afskaffer vi for alle, der ikke er folke- eller førtidspensionister – da de har så lave indkomster. Det er sund fornuft. Vi skal rydde op i ordninger, der er dyrere at udbetale og unødvendige at administrere. Det giver 1.000 job.
***
Det er os borgerlige partier, der skal vise vejen. Vi har et særligt ansvar. Vi måtte reformere økonomien i 80'erne, og i 00'erne var der igen brug for reformer, der kunne sikre vores velfærdssamfund. 
Der er behov for os igen.
Derfor glæder jeg mig til, at vi skal forhandle med regeringen om Ydelseskommissionen. Eller på dansk: Hvor mange penge, man skal have for at være ledig-kommissionen.
Det er jo det, det meste går ud på.
Overførselsindkomsterne bør fortsat mindrereguleres, og vi undtager folkepension og førtidspension. Det giver mindst 1.300 job.
Og ved I, hvad det første, man skulle gøre, var? At lette skatten på arbejde. Også for kassedamen!
Det kan man gøre gennem beskæftigelsesfradraget, og vi har foreslået, at man gør det allerede i år. Det giver 500 job.
Det hænger nemlig sådan sammen, at hvis man vil have mindre af noget, skal man beskatte det. Og hvis man vil have mere, skal man lette skatten. Det er sund fornuft. Lavere skat på arbejde giver flere i arbejde.
Ingen skal betale mere end halvdelen af sin personlige indkomst i skat efter arbejdsmarkedsbidrag. Derfor sænker vi det skrå skatteloft til 50 %. Det giver 1.100 job.
Så, kære Mette Frederiksen, er det ikke sjovere at forhandle med os end med Enhedslisten? Vi kan jo både spare dig nogle penge og hjælpe folk i job.
***
Kære alle sammen. Det var syv minutter. Og mere end 11.000 arbejdspladser. Mere end 1500 nye job i minuttet. Det er ikke så ringe endda.
Men faktisk er det små tal, hvis vi har ambitioner på Danmarks vegne. Det er kun en smagsprøve.
Det Konservative Folkeparti har fremlagt det finanslovsforslag for i år, der skaber flest job og mest vækst. 34.000 nye, varige arbejdspladser og et 36 milliarder kroner rigere samfund.
Det er nu, vi skal stoppe regeringens kurs. Hvad venter vi på?
Tak for ordet.

Kilde

Kilde

Tilsendt fra taleren.

Kildetype

Digitalt manuskript

Ophavsret

Tags