Skip to content

Lotte Rørtoft-Madsens 1. maj-tale

Om

Taler

Lotte Rørtoft-Madsen
Formand for Kommunistisk Parti

Dato

Sted

Fælledparken, København

Omstændigheder

Talen er holdt i forbindelse med arrangementet "Rød 1. Maj i Fælledparken"

Tale

Jeg er meget beæret over at komme på scenen her på Rød 1. Maj efter Fastfood Workers Copenhagen. Her i weekenden har mange nok stillet spørgsmålet: Hvad i alverden er det, der sker i fagbevægelsen?
Men fagbevægelsen er jo først og fremmest, hvad der sker på arbejdspladserne, i klubberne, kammeraterne og kollegerne imellem, i den daglige brydekamp mod arbejdsgivernes konstante forsøg på at slippe lettest muligt.
Tak for Fastfood Workers Copenhagen for at minde os om, hvad fagbevægelsen skal være.
***
Jeg håber og er inderst inde overbevist om, at I, der er her på plænen, og i teltene, ser på verden, ligesom jeg gør. Vi tænker vist alle: Kender vanviddet ingen grænser? Hvor ender det hele?
Vil højrekræfterne få mere vind i sejlene?
Vil de imperialistiske krigsmagere føre verden ud i en altomfattende krig?
Skal arbejdere og fattige blive ved med at blive smidt ud fra deres hus og hjem eller være nødt til at stjæle frikadeller i supermarkedet for at overleve?
Vi ved ikke, hvor det hele ender.
Og vi spørger: Kan vi overhovedet gøre noget ved det - og hvad?
Det er det, der er på dagsordenen i dag på Arbejdernes Internationale Kampdag: Hvad kan vi gøre? Kan vi overhovedet gøre noget for at forandre den vanvittige verden, vi lever i og er en del af?
Ja, det kan vi, og det skal vi. Jeg er ikke i tvivl om, at i den tid, vi lever, vil kommunisme vise sig at være det nye sort. Anderledes tider skriger på anderledes svar. Svar, der rækker ud over det system, vi lever under.
Kommunistisk Parti rækker ud til alle aktive kræfter om, at vi i fællesskab finder de svar.
***
Vi har fået en SVM-regering. Mange er kommet med bud på, hvad den står for.
S - står helt klart for Sort i hvert fald.
V - det er lidt sværere. Visionsløst. Hmm - de har vel bare andre visioner end os. Velfærdsundergravere helt sikkert.
M - helt sikkert Mærsk-elskende. Og Militaristisk ikke mindst. Ikke Moderat i hvert fald.
Den mest velhavende ene procent af danskerne sidder på knap 25 pct. af den samlede nettoformue. Mærsk har aldrig haft et større overskud.
Energiselskaberne scorer vilde profitter.
Imens er arbejdernes realløn langt fra sikret, retten til en værdig tilbagetrækning er truet, familier lever i stress, børn og unge i mistrivsel, og de kollektive velfærdsydelser bryder sammen om ørerne på os.
Og næsten frem for alt: Den krig, der foregår i Ukraine, kaster lange skygger ind over vores liv og dagligdag. Fred er virkelig den sejr, vi har brug for.
Også her: Kommunistisk Parti rækker ud til alle aktive kræfter om, at vi i fællesskab finder de svar, der er brug for, så vi sammen kan tage kampen op.
***
“Kapitalismen er problemet - socialismen er løsningen” står der på hovedbanneret bag mig.
Kapitalismen er problemet - socialismen er løsningen? Det er nemt nok at påstå, men svært at udføre, kan man indvende. Javist.
Men ikke desto mindre er det mere rigtigt og påtrængende nødvendigt end før. Og vi har ikke er alverden af tid til at nå dérhen, hvor opgøret med kapitalen og dens profitsystem kan tages.
Som menneskehed befinder os i en situation uden fortilfælde. Vi bliver nødt til at vriste os ud af kapitalens og profittens greb og tage magten over vores egen skæbne - ellers går vi under i klimakatastrofe, sociale katastrofer og krige. Kapitalens undergang er ganske enkelt menneskehedens overlevelse.
Også her: Kommunistisk Parti rækker ud til alle aktive kræfter om, at vi i fællesskab tager kampen op.
Der er brug for menneskelighed - ikke brutalitet.
Der er brug for hjælpsomhed - ikke mig-selv-nok.
Der er brug for håb, ikke opgivenhed.
Der er brug for sammenhold - ikke splittelse.
Kommunisme er det nye sort - og kommunisme betyder fællesskab. Tænk lige over det rundt om i boderne og ved bordene på pladsen.
Tak for ordet og hav nu en rigtig god ræverød 1. maj.

Kilde

Kilde

Manuskript tilsendt af taler

Kildetype

Digitalt manuskript

Ophavsret

Tags