Skip to content

Lizette Lassens 8. marts-tale

Privatfoto

Om

Taler

Lizette Lassen
Fredsaktivist

Dato

Sted

Rådhuspladsen

Tale

Jeg taler for netværket TID TIL FRED – aktiv mod krig. Vi er blevet inviteret til at tale – vil jeg tro – fordi krig er en frygtelig ting at være i, uanset om man er kvinde, mand, barn eller gammel. Hvis man er kvinde kan det opleves ekstra slemt fordi generelle forhold forringes fatalt, og kvinder oplever flere voldtægter end normalt – det er skammeligt.
Her i Danmark føler vi egentlig ikke, at vi er så meget i krig, for der er jo ikke lige nogen bomber der falder her, der foregår ikke ekstra voldtægter her, men vi vil bare fra TID TIL FRED – aktiv mod krigs side sige, at VI ER faktisk en del af mange af de krige der foregår rundt omkring i verden. Vi har en del af ansvaret for det der sker, i kraft af den måde Danmark fører sin politik. Det kunne være på tide, om der var flere der rejste sig op i den kamp fordi KVINDEKAMP ER FREDSKAMP. Det nytter ikke noget, at vi bliver ved med at tro på, at vi kan skabe et super fedt samfund for os selv herhjemme, hvis vi bliver ved med at bakke op om krige, der sker rundt omkring ude i verden.
Det er en fatal misforståelse, at våbenproducenterne og imperialisterne er garanter for vores sikkerhed med den måde de opfører sig på. Vi bliver nødt til at lave et opgør med den måde at have vores verden på, hvis vi vil tro på, at vi kan skabe et samfund der nytter noget.
Vi går fuldstændig ned ad den helt forkerte vej som det er for tiden, vi forhøjer vores militærbudgetter ud i det blå, og ikke nok med at det bliver forhøjet, så skældes vi samtidig ud af NATO, over at det ikke er forhøjet nok. Nu er der nye tanker om at det skal være 3 og 2% af vores BnP der skal ofres til NATO, og de mener slet ikke, at vi har nok af diverse krigsmateriel. Vi mener, at det er helt ud i hampen, at tro på oprustning som løsning.
Derudover har vi sagt farvel til vores forsvarsforbehold i EU, og skal derfor også bruge flere penge til militæret ad den vej, på den måde bliver vi igen ansvarlige for mennesker der dør og natur der smadres.
Den tyske udenrigsminister mener at hun fører en feministisk udenrigspolitik, og så sender hun bare ”stolt” våben afsted til Ukraine. Vi har selv en dansk statsminister, som er kvinde som også bare vader rundt og synes at hun er pissefed, når hun sender våben afsted, uden nogen tanke for at de våben rent faktisk slår mennekser ihjel. Der er INGEN af de politkere der er i regeringer her i Vesten der taler om fredsforhandlinger, det er en frygtelig fejl. Hvis vi ikke gør op med det, så får vi bare ikke fred i denne her verden.
TID TIL FRED – aktiv mod krig vil benytte lejligheden til at sige, at alle er super velkomne i fredsarbejdet, i en af de fredsgrupper der er, for dem er der faktisk masser af. Hos os, hvis man har lyst, kan man være med til at lave aktioner hvor man går ud med flyers der fortæller en lidt anden virkelighed end den vi får foræret i mainstreammedierne. Så hvis man har lyst til at lave noget oplysningsarbejde, så er man mega velkommen. Vi holder også fredscafeer hvor målet er at uddanne os selv og få lidt mere viden omkring de forskellige emner, så vi er bedre rustet, når vi skal snakke med de mennesker som vi møder på gaden, de fredscaféer er i selvfølgelig også meget velkomne til den. Den næste fredscafé vi holder er d. 20. marts kl. 19 på Christianshavns Beboerhus, og den hedder ganske enkelt STOP NATO. Så hvis i har lyst til at komme og få nogen flere gode argumenter om hvorfor det er at vi vil have en bedre verden uden NATO, så er i meget velkomne der også. 
KVINDEKAMP ER FREDSKAMP – tak for ordet.

Kilde

Kilde

Manuskript modtaget fra taler

Kildetype

Digitalt manuskript

Ophavsret

Tags