Skip to content

Lars Løkke Rasmussens tale på valgnatten

Om

Taler

Lars Løkke Rasmussen
Statsminister

Dato

Sted

Christiansborg, København

Tale

Så står vi her igen.
Sidste søndag fejrede vi et flot Europa-Parlamentsvalg med fremgang til Venstre, fordobling af vores mandater, ja faktisk det bedste EU-valg nogensinde for vores parti Venstre.
Og i dag på demokratiets festdag, grundlovsdag – og jeg lovede jo, der skulle komme blade på træerne, og det har været den smukkeste, flotteste valgdag nogensinde i Danmarkshistorien, også den varmeste – der kan vi igen glæde os over, at Venstre har fået fremgang.
Og ikke bare har vi fået fremgang, vi er det parti, der har den største mandatmæssige fremgang, og vi er nu suverænt igen Danmarks markant største borgerlige liberale parti.
Og derfor vil jeg gerne starte med at sige et kæmpestort tak.
Tak til de hundredtusindvis af danskere, som har stemt på Venstre.
Tak til de mange, tror jeg, der over det seneste døgn har flyttet deres stemme over på os.
Tak til alle jer frivillige, som er rygraden i vores politik.
For det er jo jeres indsats og jeres engagement, der gør, at vores gamle parti Venstre er andet og mere end blot et politisk parti, vi er en folkelig bevægelse.
Og uden jer, så ville jeg og alle Venstres øvrige folketingskandidater ikke kunne have ført den valgkamp, som vi har gjort, så jeg er jer dybt, dybt, dybt taknemmelig. Så tak til jer alle sammen.
Og en særlig tak til Danmarks sejeste, bedste, mest fantastiske politiske ungdomsorganisation: Venstres Ungdom.
(VU synger slagsang)
Den har jeg hørt et par gange over de seneste uger. Den har gjort mig glad, hver gang jeg er steget ud af bilen, så tak for det.
Og også en særlig tak til min familie, til Sólrun, som har været med mig land og rige rundt de sidste mange uger, og som har holdt mit humør oppe, når der har været brug for det, og det har der været brug for, og fået mig ned til jorden, når der har været brug for det, det har der været lidt mindre brug for i denne her valgkamp.
Og til mine tre børn Simun, Lisa og Bergur, som jeg er rigtig stolt af.
Tak til jer, min elskede familie, for ved I hvad? Når man er lige ved at få en tagsten i hovedet, så kommer man i tanke om, at der er noget, der er vigtigere end at være statsminister eller alt muligt andet, det gør man.
Men også tak til alle de andre familier, mænd, koner, kærester, forældre og børn, som jo udgør det helt nødvendige fundament under os politikere. Noget vi simpelthen ikke kan undvære. I skal have tak allesammen.
Og så vil jeg også sige tak til vores samarbejdspartnere gennem de sidste fire år: Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti.
Jeg ville jo lyve, hvis jeg sagde, det havde været en meget, meget let valgperiode.
Vi lagde jo fra land med sådan en lille agil Venstreregering, vi kan samarbejde med alle om noget, men ikke med nogen om alt. Det er meget enkelt, så skal man bare samarbejde med folk om det, de er enige med en om i forvejen, helt så enkelt er livet ikke.
Det har været lidt kompliceret, og det har ikke altid været lige velkoreograferet.
Men jeg er stolt over de resultater, vi har opnået sammen. Danmark er på alle parametre et langt bedre land nu, end det var i 2015.
Aldrig før har så mange danskere stået op om morgenen for at gå på arbejde.
Ikke siden jeg var en ung mand i 87, har så få danskere været på offentlig forsørgelse.
Vi skal 10 år tilbage, på trods af der gik hul på Europa, vi skal 10 år tilbage for at se så få asylansøgere til Danmark, og vi har løftet andelen af dem, der klarer sig selv. Dobbelt så mange, dobbelt så mange tjener nu deres egne penge.
Så vi kan være stolte over vores resultater: et Danmark i bedre balance, en liberal planlov, udflytning af statslige arbejdspladser, en offensiv fødevarepakke, der genskabte optimismen i fødevaresektoren, da der var brug for det, beskæftigelsesfremgang i 98 af landets 98 kommuner. Vi i Venstre kan godt være stolte af vores resultater.
Men, for der er et stort men. Der er også malurt i bægret.
Vi står tilbage her i aften med fremgang til partiet, den største mandatmæssige fremgang noget dansk parti har her i aften, men alligevel med en bittersød smag i munden, for de blå partier står samlet set svagere, og vi får selskab af i hvert fald ét parti, som repræsenterer synspunkter, som ikke er forenelige med vores, for Venstre er et internationalt orienteret parti.
Og vi kommer aldrig nogensinde til at gå på akkord med internationale konventioner.
Vi ved, at vores lille land har vundet vores velstand i samarbejde og interaktion med resten af verden.
Det var derfor vi havde et godt Europa-Parlamentsvalg, det er dér, Danmark og Venstre hører hjemme. Så vi kan ikke bruge Nye Borgerlige til noget i den her sammenhæng.
Så kære venner
Vi har fået et fantastisk godt valg, men magten skifter.
Og derfor ringede jeg tidligere i aften til Mette Frederiksen og fortalte hende, at jeg i morgen kl. 11 agter at gå til Hendes Majestæt Dronningen for at orientere hende om valgets resultat.
På baggrund af valgresultatet vil jeg ingive regeringens afskedsbegæring, og jeg vil foreslå Dronningen at indkalde til en dronningerunde i morgen, så de forskellige partier får lejlighed til at udtale sig om den parlamentariske situation.
Regeringen fortsætter naturligvis som forretningsministerium, indtil en ny regering er udnævnt.
Over for Dronningen, der vil Venstres repræsentant, vores næstformand Kristian Jensen og vores gruppeformand Karen Ellemand, anbefale, at der dannes en regering under min fortsatte ledelse med ambition om at bygge bro over midten i dansk politik.
Jeg har sagt det mange gange i valgkampen. Jeg sagde det også til en forfatter før valgkampen, at de erfarne, ansvarlige midterpartier bør overveje, om det rigtigste er, at lade yderfløjene i dansk politik have de afgørende mandater, eller om det er klogere at bygge bro over forskelligehederne inde på midten af dansk politik.
Række ud efter en positiv vision for Danmark.
Hvor vi investerer mere i velfærden, hvor vi driver den grønne omstilling, gør vores samfund mere bæredygtigt, giver et bidrag til, at verden også bliver mere grøn og mere bæredygtig.
Hvor vi sikrer danske arbejdspladser, hvor vi opretholder ansvarlig økonomisk politik.
Og jeg ved godt, at jeg måske lige nu er den eneste, der rigtig har den her ambition.
Fordi Mette Frederiksen har jo klart tilkendegivet, at hun ønsker at gå i en mere socialistisk retning med rød blok.
Og det bekymrer mig, det bekymrer mig oprigtigt.
For der findes ikke gratis mandater.
Det kommer med en pris, hvis man vil være statsminister. And trust me, I know what I’m talking about.
Og det vil Mette Frederiksen også komme til at sande, og jeg frygter, at den pris, det er en pris, der kan vise sig at blive rigtig dyr for Danmark.
For ved I hvad? Man kan ikke lede Danmark fra midten, hvis man binder sig til fløjene.
Så vores tilbud, Venstres tilbud om at bygge bro over forskellighederne inde på midten, det står ved magt.
Fordi et kursskifte i en alt for venstreorienteret socialistisk retning kan blive dyrt for Danmark. Med højere skatter, med lempeligere udlændigepolitik og mindre ansvarlig økonomisk politik.
Det dur ikke.
Det dur ikke, hvis vi for første gang i generationer, efter Poul Schlüter og Poul Nyrup, Anders Fogh og Helle Thorning og mig selv, får en regiering, som sætter sig det mål at gøre Danmark fattigere og ikke rigere.
Det dur ikke.
Og derfor er Venstre i arbejdstøjet. Og jeg glæder mig over, og jeg takker danskerne for at have uddelt endnu mere arbejdstøj til Venstrefolk på Christiansborg.
Og vi agter at gøre en forskel.
Vi ønsker at bruge den større folkelige opbakning, som vi har fået i dag, til at gøre en forskel for Danmark.
Så kære venner
Venstre går frem, og vi går ikke hjem.
Vi sidder klar ved telefonen.
Tak for den fantastisk flotte opbakning. Tak for tilliden. Og til alle jer derude i salen, tak for jeres kæmpe kæmpe indsats i en flot, flot valgkamp.

Tags