Skip to content

Ida Aukens 1. maj-tale

Om

Taler

Ida Auken
Formand for Miljø- og Planlægningsudvalget

Dato

Sted

-

Tale

Hvert år når vi nærmer os 1. maj kommer der en opfindsom journalist og stiller spørgsmålet ”Er der stadig noget at kæmpe for på arbejdernes internationale kampdag?”... Svaret er mere end nogensinde: Gu er der så!
Aldrig har det velfærdssamfund, vi har kæmpet så hårdt for at få indført, været under så hårdt pres.
Aldrig har kampen mellem et Danmark for de få, privilegerede og et Danmark for alle været tydeligere.
Aldrig før har vi stået i en situation, hvor en dansk regering forsøger et så stort bluffnummer, som det Venstre og Konservativ har gang i i øjeblikket.
Claus Hjort Frederiksen forsøger at sælge meget massive nedskæringer i velfærden, som en velfærdsforbedring. Det er en hån mod danskerne. Så dumme er vi ikke!
Selv Venstres dyrt indkøbte spinmaskine har ikke kunnet fordreje sandheden. Men ok, de har vist også haft mere travlt med at udtænke intelligente facebookopdateringer.
Regeringen er presset. Den kan nu selv se konsekvenserne af de sidste ni års ufinansierede skattelettelser og lemfældige økonomiske politik. Det er nemlig denne uansvarlige økonomiske politik, der gør, at krisen har ramt Danmark langt hårdere end mange andre lande. De smørrede grin fra de fede tider er stivnet. Vores statsminister ser i dag både træt og opgivende ud.
Det allerværste ved VKO's ufinansierede skattelettelser og uansvarlige økonomiske politik er dog, at det nu har direkte konkrete konsekvenser på skolerne, i børnehaverne, ældreplejen, daginstitutionerne og den kollektive trafik. Regeringens helt forudsigelige løsning på krisen er nemlig nedskæringer på velfærden. VKO har selv skabt det enorme hul i statskassen, de nu bruger som undskyldning for nulvækst og fyringsrunder. Genial måde at snige Foghs minimalstat ind ad bagdøren.
Lars Løkke, Claus Hjort og Pia Kjærsgaard har planlagt så store nedskæringer, at Schlüters kartoffelkur kommer til fremstå som den rene grisefest. Løkke forsøger at bagatellisere omkostninger ved nedskæringerne, men fortæller os samtidig, at vi skal være realistiske, og at vejen ud af krisen bliver hård og besværlig. Nej, det er der er vel ingen, der længere tror, at det ligefrem bliver en charterrejse til Mallorca med Lene Espersen.
Lars Løkke beder om realisme. Men virkeligheden afhænger som bekendt af øjnene, der ser. Regeringen har ikke fremlagt en holdbar plan for fremtiden. Nedskæringer kvæler tværtimod kun det begyndende forår i økonomien og spænder ben for jobskabelsen. 
SF vil kæmpe for en anden vej ud af krisen.
I SF ved vi, at vi kan løfte i flok gennem offentlige investeringer. Det er sådan, vi får sat gang i økonomien og skabt arbejdspladser. Vi skal have sat gang i byggeriet ved fx at energirenovere skoler og plejehjem, der i dag fyrer for gråspurvene og har et elendig indeklima. Vi skal have investeret i de mange nye ting, vi er gode til: energiteknologier, miljøteknologier og velfærdsteknologier. Vi skal have udviklet nye løsninger og hjulpet de mange nye ideer fra den første demonstrationsmodel og ud til markedet.
På den måde får vi noget for pengene, samtidig med at vi får lavet en investering i samfundet, der over en årrække vil betale sig hjem i form at lavere udgifter til el og varme samt i eksport og nye arbejdspladser. På den måde får vi skabt nye løsninger, nye ideer og er med til at løse tre af samfundets største kriser: finanskrisen, klimakrisen og den krise, der kan opstå, når vi om nogle år ikke længere er selvforsynende med energi.
Derudover skal vi have investeret i fremtiden. I de unge. Vi risikerer i øjeblikket at tabe en hel generation på gulvet. Regeringens svar er igen ... nedskæringer! Det er jo en fejl af enorme dimensioner. Det rigtige svar er selvfølgelig: uddannelse, praktikpladser og arbejdspladser til de unge.
I forgårs havde vi en stor debat i Folketingssalen. Var der nogen her, der fulgte med? Nå ikke? Det skal I være glad for. Regeringens ministre og ordførere har udviklet sig til de rene børnehavebørn. Hver gang vi efterlyser en økonomisk plan fra regeringen, får vi svaret: Årrrjaaa ... hvad med jer selv??!!!
Efter at have spildt et af Danmarkshistoriens største økonomiske opsving, efter at have givet ufinansierede skattelettelser til de rigeste i stedet for at investere i vores fælles fremtid, viser regeringen sig nu som 100 % ude af stand til at tage ansvaret for den situation, de har bragt os i.
Men lad mig sige det helt klart: Selvom vi ikke har været med til at bringe Danmark ud i denne krise af dimensioner, er vi klar til at tage ansvar for at få løst problemerne. Derfor fremlægger S og SF inden sommer en stor økonomisk genopretningsplan, der kan bringe Danmark tilbage på rette spor.
Vi er nemlig klar til at tage ansvar.
Vi er klar til at have respekt for den tillid, vælgerne viser os.
Vi er klar til at stå op hver eneste morgen og tænke, hvordan vi i dag kan være med til at gøre hverdagen bedre for danskerne.
Så svaret til den opfindsomme journalist, der spørger, om der er noget at kæmpe for første maj, er i år: Gu er der så, og S og SF er mere kampklar end nogensinde.
God 1. maj

Kilde

Kilde

Udlånt af Arbejdermuseet & Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv

Kildetype

Dokumentation på online medie

Ophavsret

Tags