Skip to content

Helge Markussens translokationstale

Om

Taler

Helge Markussen
Rektor på Viborg Katedralskole

Dato

Sted

Viborg Katedralskole

Tale

Kære studenter
Hvor ser I bare godt ud! Og hvor er jeg bare glad for at se jer i dag, hvor I traditionen tro sidder her i gården – i jeres pæne tøj – med jeres familier bag jer – og med jeres studenterhuer på. Der har været tidspunkter i løbet af dette forår, hvor jeg som rektor tvivlede på, om jeg fik lov til tale til jer her i dag til jeres dimission. Men nu er I her!
Og når jeg står her og kigger ud på jer – ligner I tidligere års studenter til deres dimission. Men der er en lang række af årsager til, hvorfor netop I, skiller jer ud. Årsager der gør, at I er en årgang, jeg aldrig glemmer. 
[pause]
For det første har jeres årgang været blandt en af de mest aktive og synlige på skolen. I har sat – et aftryk. 
Årets musical "Strømsvigt" med omkring 200 deltagere. – Aldrig tidligere har mange deltaget i VK’s musical. Resultatet var – mildest talt – imponerende. En fantastisk vellykket musical.
I har klaret jer godt i alle mulige faglige konkurrencer – Samfundsfagscup, Georg Mohr, Kemi OL.
I har klaret jer godt i sportslige konkurrencer. Mange fra jeres årgang har været med på skoleholdene, som har vundet DM for gymnasier i håndbold, fodbold og futsal. 
I har klimastrejket – ikke hver fredag men adskillige fredage.
Minervamedlemmerne fik rettet op på økonomien. Det er jeg – personligt – meget glad for (glimt i øjet)
Og sidst, men ikke mindst fik senatet indført elevrettigheder via det såkaldte Forståelsespapir. I har i det hele taget været en meget engageret årgang.
[Husk at læse næste afsnit langsomt, da det er en masse opremsninger]
Noget af det, som lærerne siger om jeres årgang er: – I er en blandet, – broget, – sammensat flok af individer med forskellige styrker og udfordringer. I er et fællesskab, der har hjulpet hinanden, støttet hinanden og taget hånd om hinanden. I er dygtige, målrettede, nysgerrige og ambitiøse – uden at det går ud over rummeligheden. Lærerne kommer til at savne jer – vi kommer alle sammen til at savne jer. 
Den anden grund til at jeg specielt vil huske jeres årgang har sneget sig ind i alle vores liv, – påvirket vores hverdag og den måde vi omgås hinanden på. Og haft stor indflydelse på jeres sidste tid i gymnasiet. Det er selvfølgelig Covid-19. 
Foråret i 3.g byder jo normalt på en lang række af arrangementer og traditioner. – Galla, hvor I skulle have øvet lancier hele foråret. – Skoleårets sidste Minervafest. – Skoleårets sidste café. – Forårskoncerten. – Jeres sidste skoledag, hvor I skulle have underholdt resten af skolen med jeres 3.g show. – Studenterfesten, hvor ’Plader vi hader’ skulle have spillet op til dans. Og selv i dag, hvor hele årgangen skulle have siddet her tæt sammen. 
Alt det forsvandt, da samfundet gik i stå d. 11. marts. – I blev sendt hjem fra skole. Skiltet, der ellers normalt tæller ned til sidste skoledag stoppede med at tælle. – Og som i en gyserfilm, hvor alt bliver forladt på et øjeblik, – begyndte bogstaverne at falde ned fra væggen et efter et. 
I har haft – det mærkeligste forår og den mest specielle afslutning på jeres studentertid, vi har oplevet de sidste 75 år. 
Den tredje årsag til, at jeres årgang skiller sig ud, er den nye gymnasiereform. I er den første årgang af studenter, der dimitterer fra Viborg Katedralskole under den nye reform. Fra I mødte op som usikre 1.g’ere ovre i hallen – til I i dag sidder her i gården med jeres huer på, er I gået forrest. Forrest, når I skulle have karrierelæring. Forrest, når I skulle skrive SRP i foråret, – aflevere før påske – og forsvare den mundtligt til eksamen. Og de første til at opleve en stramning og ændring af de faglige krav. Og jeg tror ikke altid, I synes, at det har været lige let.
I har nemlig oplevet udfordringer i forhold til planlægning og lærere, der har stået på usikker grund i de nye ramme for undervisningen. Det har ført til forvirring og frustrationer hos både jer og lærerne, men I nåede alle i mål. I har kaldt jer selv for prøveklude. Men jeg vil kalde jer pionerer. 
Den canadiske forfatter William Patrick Kinsella har sagt: 
"Success is getting what you want, happiness is wanting what you get"
"Succes is getting what you want." – I løbet af et liv sætter vi os mange mål, som vi forsøger at nå gennem planlægning og hårdt arbejde. Nogle gange lidt for stramme planer og lidt for hårdt arbejde. Det kan være, at man tror, at man skal have et højt karaktergennemsnit, for så kommer man ind på den ’rigtige’ uddannelse, og får man succes. Eller det kan være, at man har et helt bestemt billede på nethinden af det perfekte billede fra galla, som man kan dele på de sociale medier. Men jeg vil fortælle jer en hemmelighed. Livet kan ikke planlægges og lykke kan findes på mange måder. Og det er det, den anden del af citatet handler om. 
"Happiness is wanting what you get"
Det er ikke en opfordring til at gå på kompromis. Jeg synes, I skal forfølge jeres drømme og mål, – men lad være med at stirre jer blindt på dem. Ofte tror man, at man kun bliver lykkelig, hvis man når lige præcis det mål, man har sat sig på den nøjagtige måde, man har planlagt. Lad dette forår være en påmindelse om, – at selvom alting ikke går på den måde, man havde regnet med, – så går det rent faktisk alligevel. Fremtiden er uvis, derfor er det vigtigt at have øjnene åbne og have et åbent sind.  
Bandet Queen har skrevet en sang, hvor teksten lyder: ’I’ve had my share of sand kicked in my face. – But I’ve come through’. Og man må sige, at I har fået jeres del af sand kastet i hovedet, når man tænker på det forår, I har haft. Men I er også kommet ud på den anden side. I sidder her i dag, fordi I blev ved med at se muligheder. Fordi I, som Queen synger, blev ved med at kæmpe. I kom igennem. 
Tilbage er der kun at sige et stort tillykke til jer – og til jeres forældre og familie, der har været med på sidelinjen undervejs. – Mit største ønske for jer er, – at når I møder modstand og lukkede døre på jeres vej, så tænker I tilbage på jeres tid i gymnasiet, og på – hvordan I fandt løsninger, der ledte jer ud på den anden side af alle de udfordringer, der blev kastet i jeres retning. Der er altid håb. Og husk, at I er the champions of the world. 
Med disse ord – dimitterer jeg jer som studenter 2020.

Kilde

Kilde

Manuskript modtaget fra taler

Kildetype

Digitalt manuskript

Ophavsret

Tags