Skip to content

Alex Vanopslaghs tale på Ungdommens Folkemøde

Om

Taler

Alex Vanopslagh
Formand for Liberal Alliance

Dato

Sted

Valbyparken

Tale

”Du kan godt!” 
Sådan lyder budskabet i den seneste kampagne fra os i Liberal Alliance. Måske har du set et af vores bannere eller videoer på sociale medier. 
Du kan godt. 
Det er et budskab til alle danskere, uanset hvor i livet, de er, men det er også et budskab til jer unge.
I har hele livet foran jer. I har endnu ikke lagt sporene ud for jeres egen fremtid. I har stadig alt det bedste – og sikkert også alt det værste – til gode. 
Der er nok af politikere, som mener, at fremtiden ser kulsort ud for jer. Nogle mener ligefrem, at det liv I har i vente knap nok at værd at leve, fordi vi har klimaforandringer. Eller at forventningerne til jer i uddannelsessystemet er så store, at de fleste af jer vil knække nakken på det. Der er også dem, der mener, at I skal frygte at gå på arbejde, fordi I ender med at blive nedslidt. Der er dem, der mener I er uansvarlige – I drikker og ryger for meget og bruger for meget tid på Instagram. 
Ja, det er ikke til at sparke sig frem for politikere, der har dårligt nyt at fortælle jer. Og som også siger til jer, I ikke kan, og at det er synd for jer.
Jeg er ikke enig. Jeg tror på, at I godt kan. I kan mere end i selv tror. Og I kan især mere, end de fleste politikere tror.
Der kommer ikke noget godt ud af skubbe ansvaret fra sig.
Der kommer ikke noget godt ud af at se sig selv som et offer – selv hvis det er rigtigt. Det æder én op indefra og erstatter alt det, I har at byde på, med selvoptagethed og bitterhed.
For så har I trukket jer tilbage i jer selv og lagt fremtiden i andres hænder.
Nej, ansvaret er jeres – og fremtiden er jeres!
Ikke at fremtiden bliver perfekt. Eller for den sags skyld let. Eller at jeg påstår, at I enten er eller bliver perfekte.
Nogle tror, at vores kampagne handler om, at vi tror, I kan blive en succes i alle livets henseender – ja, perfekt -, hvis I IKKE er, ja, så er det bare fordi, I ikke har taget jer sammen.
Men det er selvfølgelig noget vrøvl.
Tvært imod – drop enhver trang til at være perfekt. For det lammer jer. Det gør jer bange for at fejle. Og det allermest menneskelige i verden, ja, det er at fejle. Så det skal I tillade jer selv. I skal ikke koncentrere jer om at undgå at fejle, men om at lære af jeres fejl.

Og find noget I kan blive dygtige til. Gør jer umage. For uanset om I ender som håndværker, sygeplejersker, ingeniører, buschauffør, SoMe Content-manager eller fotograf, så kan I finde noget, I bliver dygtige til. I kan blive til noget. Og så kan I være noget for nogle andre. 
For det er dét, livet handler om. 
Når vi siger, ”du kan godt!”, så handler det ikke om, at du skal være bedre end andre. Det er godt at have nogle af se op til, og nogle at sammenligne sig med, men det bedste, vi kan stræbe efter, er at være bedre, end vi selv var i går. Og det gælder ikke bare med jeres studier eller arbejde. Uanset hvad og hvor meget og hvor lidt, vi går og roder med, kan vi altid stræbe efter at blive gode og ordentlige mennesker.
I kan blive til kærlige forældre – en dag.
I kan være gode kammerater. Gode kærester. Gode børn.
I kan være dén, der gør forskellen i ét eller flere menneskers liv.
I har så meget at byde på. Hver og én af jer – Og I kan gøre verden til et bedre sted hver evig eneste dag gennem jeres handlinger. 
Det er derfor, vi siger ”DU kan godt!” 

Kilde

Kilde

Manuskript modtaget fra taler

Kildetype

Maskinskrevet manuskript

Ophavsret

Tags

Relateret