Skip to content
Nyheder

Ung elektriker vinder prisen for Årets Danske Tale

Mathias Vinholt vinder prisen for Årets Danske Tale 2022 for sin demonstrationstale i anledning af lærlingeoprøret tidligere i år.
Mathias er formand for Dansk El-Forbund Ungdom, og talen er en politisk opsang henvendt til landets folkevalgte:
”Derfor er der brug for et lærlingeoprør! Et lærlingeoprør og et lærlingeopråb! (…) Ikke kun fordi vi er trætte af at blive behandlet som andenrangsuddannelser i et land, der bryster sig af at have viden som sit vigtigste råstof og ikke kun for vores egen skyld.”
Hele talen kan læses her.
Årets Danske Tale: “Et stærkt vidensbyrd”
Prisen uddeles af Danske Taler og retorikvirksomheden Rhetor. Fagjuryen består af retorikere og taleskrivere og er tidligere gået til bl.a. Sofie Linde og Kronprinsesse Mary.
Retoriker Kell Jarner Rasmussen fra fagjuryen begrunder bl.a. valget således: “Vi har valgt Mathias’ tale, fordi den er et stærkt vidnesbyrd om det problem, der ligger til grund for lærlingeoprøret i Danmark, nemlig nedslidningen af erhvervsskolerne. Talen er personlig og indigneret, men får almen værdi gennem sin virkningshistorie – som stadig er i gang. Måske vil den blive husket som talen, der skabte større anerkendelse af håndens arbejde i Danmark.”
Ordtroldmænd og cowboytricks
Pristageren selv, Mathias Vinholt, er både stolt og overrasket over prisen: ”Jeg har ikke helt forstået det endnu”, siger han. 
Mathias har ikke modtaget egentlig taletræning, men han har før holdt oplæg for bl.a. ungdomsfagforeninger og videregivet nogle ’cowboytricks’ til andre unge, som også gerne vil ud over rampen med deres historie.
For Mathias er det vigtigste, at han kan inspirere andre som ham selv til at tage del i debatten og fortælle deres historier: ”Nogen bliver afskrækkede af at blande sig i debatten og tænker: ’Hvis jeg ikke er en ordtroldmand, er det bedre, at jeg holder min mund. Men de historier, som jeg har hørt fra mennesker uden taleuddannelse, er mindst lige så gode som dem, der har fået taletræning”.
Det er Mathias’ håb at andre vil lade sig inspirere af hans tale – og af prisen: ”De skal sgu bare gøre det og tænke: ’hvis han kan, så kan jeg fandme også’. Så er det det hele værd.”
Prisuddeling med besøg af H.M. Dronningen 
Prisen for Årets Danske Tale uddeles til Rhetors årlige konference for taleskrivere, Logograf, der afholdes 16. november i Vartov i København. I år er der særlig fornemt besøg af Dronning Margrethe, som modtager Danske Talers Ærespris for sine taler gennem tiden.