Skip to content
Nyheder

Ny undervisningsbog fra Danske taler

Sammen med Dansklærerforeningens Forlag har Danske taler udgivet undervisningsbogen 'Brug ordet. En praktisk forløbsbog om taler'.

Bogen er skrevet af Danske talers Sofie Vestergaard Kristiansen og Nis Vraasø.

’Brug ordet’ henvender sig navnlig til danskklasser på ungdomsuddannelserne, som gerne vil arbejde med argumentation, retorik og mundtlighed – og samtidig prøve kræfter med den ældgamle demokratiske disciplin: at holde en tale foran et publikum om noget, der bør forandres her i verden.
’Brug ordet’ er en del af Dansklærerforeningens forløbsbøger og tilbyder et færdigstrikket forløb med både teoritekster, praktiske øvelser og en antologidel med masser af eksempler på vellykkede taler. Bogen har også et digitalt ekstramateriale med både modulplaner, skriftlige opgaver, nedslag i læreplanerne og links til masser af videoer og øvelser. 
’Brug ordet’ tager udgangspunkt i retorikkens mesterlære. Derfor er den rig på eksempler på yngre talere, som eleverne forhåbentlig kan spejle sig i. Det har været vores mål at gøre bogen så praktisk som muligt, da arbejdet med at skrive og holde taler i høj grad er en praktisk disciplin.

Forlaget skriver:

"Størstedelen af den offentlige debat foregår mundtligt i samtaler, diskussioner, interviews, debatter og i taler. At kunne danne sig en holdning, finde argumenter for den, formulere den præcist og turde ytre den er derfor essentielle færdigheder. Formålet med bogen Brug ordet. En praktisk forløbsbog om taler er at lære elever at holde tale – at give dem mulighed for at finde deres egen stemme og at bruge ordet. Læringen foregår sammen med andre som en del af træningen i aktivt medborgerskab. For at nå dette mål tager bogen udgangspunkt i mesterlæren, som retorikeren Isokrates’ byggede sin retorikundervisning på, og som gennem århundreder var den foretrukne måde at undervise i medborgerskab på. Man lærer bedst at tale ved at arbejde med mesterlige eksempler. Derfor indeholder bogen en antologidel med mesterlige taler."

Læs mere og køb bogen her: https://dansklf.dk/brug-ordet 

Om forfatterne:

Foto: Mathias LøvgreenNis Vraasø er kulturformidler på Danske taler og arbejder med formidling og udvikling af undervisningsmateriale om taler og talekunst. Han har bl.a. skrevet artikler til fagblade. Nis har tidligere arbejdet som lektor i dansk og retorik på både stx og HF. Sammen med Sofie har Nis startet de danske talefestivaler tilknyttet Nordisk Talefest.
Foto: Mathias Løvgreen
Nis Vraasø er kulturformidler på Danske taler og arbejder med formidling og udvikling af undervisningsmateriale om taler og talekunst. Han har bl.a. skrevet artikler til fagblade.
Nis har tidligere arbejdet som lektor i dansk og retorik på både stx og HF.
Sammen med Sofie har Nis startet de danske talefestivaler tilknyttet Nordisk Talefest.
Foto: Mathias LøvgreenSofie Vestergaard Kristiansen er sekretariatsleder på Danske taler. Hun sidder i censorkorpset for retorik og har undervist i retorisk teori, skrivning, taleskriving og interkulturel kommunikation som ekstern lektor på Københavns Universitet og CBS og som underviser og foredragsholder på efteruddannelseskurser for lærere og kommunikatører. Sammen med Nis har Sofie startet de danske talefestivaler tilknyttet Nordisk Talefest.
Foto: Mathias Løvgreen
Sofie Vestergaard Kristiansen er sekretariatsleder på Danske taler. Hun sidder i censorkorpset for retorik og har undervist i retorisk teori, skrivning, taleskriving og interkulturel kommunikation som ekstern lektor på Københavns Universitet og CBS og som underviser og foredragsholder på efteruddannelseskurser for lærere og kommunikatører. Sammen med Nis har Sofie startet de danske talefestivaler tilknyttet Nordisk Talefest.