Skip to content
Nyheder

Mette, Maj My, Maria & Margrethes nytårstaler 2023

Maj My, Mette, Maria og Margrethe holdt fire på hver sin måde markante nytårstaler. Disse fire taler har i vores øjne skilt sig ud. Ud  over at de alle starter med M, har de på hver deres måde belyst fire emner, som måske ikke altid er noget, vi snakker om. Talerne belyser blandt andet barnløshed, opfordrer til at give børn ordet og handler om, at gøre op med traditioner og normer. 
Maj My Humaidan er forfatter til Ærømanifestet, som handler om hendes oplevelse af at sige sit job op og flytte til Ærø. Manifestet er en opfordring til at gøre op med det stressede arbejdsliv og leve livet på en anden måde med mere plads til familie og fritid. I nytårstalen tager hun genmæle mod Kaare Dybvad Bek og regeringens arbejdsparole. 
Humaidan stiller for eksempel spørgsmålet: ”Hvad hvis vores værdier ændrede sig? Hvad hvis succes ikke var noget målbart, men derimod følelsen af at være stolt af sine handlinger?”
 Læs hele talen her. 
Mette Frederiksen satte fokus på barnløshed og tog afsked med regenten. Statsministerens tale var i år præget af at Dronningen gik af. Frederiksen beskrev i talen, at det var planen, at talen skulle have handlet om regeringens kommende ældre- og sundhedsreform. Og den berørte da også et vigtigt hjørne af disse reformer: 
"I dag kommer hvert ottende barn her i landet til verden efter fertilitetsbehandling. Ufrivillig barnløshed rammer alt for mange. Er det ikke os selv. Så er det nogen, vi kender. Der er stadig tabuer, vi skal have brudt. For hvor er det i grunden smukt, at så mange mennesker drømmer om skabe nyt liv. Også selvom man skal gennemgå krævende behandlinger, usikkerhed og ventetid." 
Læs hele talen her.
Maria Højsgaard-Lauridsen på 13 år holdt den første tv-transmitterede børne-nytårstale på TV2. Her satte hun fokus på, at voksne bør lytte. Hun beskriver, hvordan man som barn ofte oplever, at voksne og forældre ikke lytter ordentlig til, hvad børn har på hjerte om f.eks. klima eller krig. Maria opfordrer voksne til at huske på, at børn er fremtiden:  
"De emner, jeg synes, børn skal have mere ret til at tale om lige nu, er hvordan de har det med alle de krige, der foregår over hele jorden. Sidste forår da krigen i Ukraine startede, der var jeg meget bange for, at det var så tæt på, og at krigen kunne komme til os. Men det synes jeg helt klart ikke, jeg er så bange for længere, fordi mine forældre hjalp mig meget med at trøste mig."
Læs hele talen her.
Margrethe sendte de sædvanlige hilsner ud, men sluttede af på højst usædvanlig vis ved simpelthen at abdicere. Nytårstalen startede ud med hilsner til Rigsfællesskabet og vigtige klimatanker, inden Hendes Kongelige Højhed annoncerede den historiske begivenhed: 
"Jeg har besluttet, at det er nu, der er det rigtige tidspunkt. Den 14. januar 2024 – 52 år efter jeg efterfulgte min elskede far – vil jeg træde tilbage som Danmarks dronning. Jeg overlader tronen til min søn Kronprins Frederik."
 Læs hele talen her.
Årets taler skriver sig ind i en tradition og en talegenre, der gennem årene har vokset sig større og bredere, og som har givet stemme til både politikere, kunstnere og satirikere i alle aldre.

Læs flere historiske nytårstaler fra før og nu i vores temarum om nytårstaler