Skip to content
Nyheder

Klog på Sprog sætter fokus på talekunsten efter uddelingen af Årets Danske Tale 2021

Torsdag den 9. december modtog forfatter Tine Høeg prisen Årets Danske Tale i forbindelse med den årlige konference for professionelle taleskrivere, Logograf. Forfatteren fik prisen for den nytårstale, hun holdt ved DR2s Nytårskoncert 1000 musikalske flyvekys og et nytårsfortsæt den 31.12 2021. 
Men var Tine Høegs nytårstale egentlig en tale? Var den ikke et digt? 
Kunne det mon tænkes, at den var begge dele? 
Det, og mange andre spørgsmål om talekunsten, kom på dagsorden i Klog på Sprog, da Adrian Hughes dagen efter prisoverrækkelsen inviterede Tine Høeg; professor i Retorik ved Københavns Universitet, Lisa Villadsen og formand for Danske Taler, Jesper Troels Jensen i studiet til en snak om talekunsten. For hvad gør egentlig en god tale, og hvordan leverer man den, så tårerne triller, kampgejsten blusser og samhørigheden vokser blandt tilhørerne? Kan poesien være en vej? 
Tine Høeg satte selv ord på, hvorfor poesien blev den eneste vej for hende, da hun blev spurgt om at holde en nytårstale i skyggerne af det annus horribilis, der lå bag hende og det publikum, hun skulle tale for. I sin takketale ved prisuddelingen sagde hun blandt andet: 
“Hvordan sætte ord på det år, den erfaring? Jeg kunne ikke bruge mit almindelige sprog, det fandt jeg hurtigt ud af, men måtte vende mig mod poesien. Min nytårstale blev en slags nytårsdigt, og at I tildeler mig denne pris i dag er for mig at se en anerkendelse af poesiens og skønlitteraturens generelle kraft: Den kan belyse mørklagte områder i sindet og i samfundet, og den kan gøre det, vi går rundt alene med, til noget fælles. “
At Tine Høegs taledigt formåede at binde sit publikum sammen i en fælles både smertefuld og mærkværdig erfaring var juryen bag Årets Danske Tale ikke det mindste i tvivl om. I begrundelsen for, at netop Tine Høeg skulle træde ind i dronningerækken af prisvindere med netop denne tale, skrev jurymedlem Lisa Villadsen blandt andet:
“Selvom talen skildrer digter-jegets år, møder den os i et enkelt og rammende sprog om de sammensatte følelser som 2020 vakte hos mange. Dens sanselighed og billedrigdom skaber genkendelse og følelsen af samhørighed i kraft af de mærkelige erfaringer, som vi delte i 2020, og den balancerer bevægende på mødet mellem sproglig nyskabelse og de ord der blev fælleseje. Derfor tildeles Tine Høeg prisen ”Årets Danske Tale 2021”.”
Læs Tine Høegs prisvindende nytårstaledigt her:
Læs hele Tine Høegs takketale her:
Og lyt med og bliv klog på talesprog her: 
https://www.dr.dk/radio/p1/klog-pa-sprog/klog-pa-sprog-2021-12-10