Skip to content
Nyheder

Kender du et ungt taletalent?

Årets Nye Stemme – Danske Talers Talentpris
Kender du et ungt taletalent, der fortjener 5.000 kr. samt et taleuddannelsesforløb? Så indstil vedkommende til Året Nye Stemme –Danske Talers Talentpris.

Prisen uddeles til et ungt menneske, der i særlig grad har udvist modet til at bestige talerstolen og tage ordet.
Det skal du gøre
Send mindst to taler af personen, du ønsker at nominere, til @dansketaler på Instagram eller på mail redaktion@dansketaler.dk. Talerne skal enten være på lyd, video eller skrift. Deadline for at nominere er 3. maj. Du må gerne nominere flere og også gerne dig selv. Prisen uddeles til unge under 26. 
Projektet er støttet af Tuborgfondets drømmepulje.
Projektet er støttet af Tuborgfondets drømmepulje.
Hvor og hvornår uddeles prisen?
Prisen uddeles på DR’s Grundlovsfestival i København d. 5. juni. Det er gratis at deltage, så tag dine venner og familie med til årets fest med demokrati og fællesskab i centrum.
Hvordan udvælges vinderen?
En jury bestående af repræsentanter fra Dansk Ungdoms Fællesråd, Retoriklærerforeningen, Erhvervsskolernes Elevorganisation, Landssammenslutningen for Handelsskoleelever, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Fagbevægelsens Ungdom og P3 udvælger fem finalister, der alle vinder et taleuddannelsesforløb. Til prisuddelingen på DR’s Grundlovsfestival vil de fem finalister blive hyldet ved taler og sang, hvorefter én af de fem vil modtage Danske Talers Talentpris samt en pengepræmie på 5.000 kr. 
Hvorfor en talentpris til unge?
Målet er at fremme begejstringen ved det talte ord blandt unge, at anerkende unge taleres mod og evner samt at sætte fokus på unges perspektiv. Danske Taler har en klar vision om, at give unge endnu mere mod på at tage ordet samt at bistå dem i deres fortsatte udvikling som taler. Vi ønsker at fremme unges demokratiske selvtillid ved at skabe retoriske rollemodeller. Projektet er støttet af Tuborgfondets drømmepulje.
"Det er virkelig ungeinddragelse, der batter”, siger Lucas Westphal, der sidder i juryen. Foto: Emilie Bækhøj Skaaning
"Det er virkelig ungeinddragelse, der batter”, siger Lucas Westphal, der sidder i juryen. Foto: Emilie Bækhøj Skaaning
Opbakning fra ungdomsorganisationer
For Lucas Westphal, formand for Landssammenslutningen for Handelsskoleelever, er det naturligt at støtte et projekt, der giver ordet til unge: “LH elsker, når de unge får ordet. For at ytre sig og dele holdninger. For at gøre en forskel. Ikke nok med at en masse unge mennesker får muligheden for at komme på et taleuddannelsesforløb, så skal vi også finde vinderen af Danske Talers Talentpris. Det er virkelig ungeinddragelse, der batter.”, siger Westphal, der sidder i juryen.
Også Danske Gymnasieelevers Sammenslutning ser stor værdi i projektet: "Det er vigtigt for os, at unge der bruger deres stemme, bliver anerkendt og opkvalificeret i at tage ordet. Gennem projektet vil unge taletalenter kunne styrke deres talefærdigheder, og samtidig vil de blive anerkendt for deres arbejde og talent. Vi tror på, at det kan styrke unges demokratiske selvtillid, når flere unge høster anerkendelse som dygtige talere.",  siger jurymedlem og forperson i DGS Asger Kjær Sørensen.
Vi tror på, at det kan styrke unges demokratiske selvtillid, når flere unge høster anerkendelse som dygtige talere.",  siger forperson i DGS Asger Kjær Sørensen. Foto: Madeleine Steenberg Williams
Vi tror på, at det kan styrke unges demokratiske selvtillid, når flere unge høster anerkendelse som dygtige talere.",  siger forperson i DGS Asger Kjær Sørensen. Foto: Madeleine Steenberg Williams
En jury, bestående af repræsentanter fra Dansk Ungdoms Fællesråd, Retoriklærerforeningen, Erhvervsskolernes Elevorganisation, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Fagbevægelsens Ungdom, Sind Ungdom og P3, udvælger fem finalister, og vinderen findes efterfølgende via en brugerafstemning på dr.dk.

Juryen er: