Skip to content
Nyheder

H. M. Dronningen og ung elektriker hædres for deres talekunst

Hvad har Dronning Margrethe II af Danmark og den unge elektriker, Mathias Vinholt, tilfælles?
De modtager begge priser på den årlige konference for taleskrivere, Logograf, der afholdes af retorikvirksomheden Rhetor d. 16. november i Vartov i København.
Ærespris for livslang indsats for danske taler
Dronning Margrethe modtager Danske Talers Ærespris for sine taler gennem tiden. Danske Talers formand, Jesper Troels Jensen, siger om prisen:
“Som ganske ung oplevede jeg første gang Dronningen, da hun blev udråbt af statsminister Jens Otto Kragh. Siden den gang har Dronningen fyldt mere og mere i alles bevidsthed – ikke kun som statsoverhoved, men også som en ekvilibristisk bruger af det danske sprog. Den livslange indsats skal derfor belønnes med den første ærespris fra Danske taler”.
Årets Danske Tale: “Et stærkt vidnesbyrd”
Mathias Vinholt vinder prisen for Årets Danske Tale 2022 for sin demonstrationstale i anledning af lærlingeoprøret tidligere i år.
Prisen uddeles af Danske Taler og Rhetor – rådgivende retorikere. Fagjuryen består af retorikere og taleskrivere og er tidligere gået til bl.a. Sofie Linde og Kronprinsesse Mary.
Mathias er formand for Dansk El-Forbund Ungdom, og talen er en politisk opsang henvendt til landets folkevalgte:
”Derfor er der brug for et lærlingeoprør! Et lærlingeoprør og et lærlingeopråb! (...) Ikke kun fordi vi er trætte af at blive behandlet som andenrangsuddannelser i et land, der bryster sig af at have viden som sit vigtigste råstof og ikke kun for vores egen skyld.”
Hele talen kan læses HER.

Retoriker Kell Jarner Rasmussen fra fagjuryen siger om vindertalen: “Vi har valgt Mathias’ tale, fordi den er et stærkt vidnesbyrd om det problem, der ligger til grund for lærlingeoprøret i Danmark, nemlig nedslidningen af erhvervsskolerne. Talen er personlig og indigneret, men får almen værdi gennem sin virkningshistorie – som stadig er i gang. Måske vil den blive husket som talen, der skabte større anerkendelse af håndens arbejde i Danmark.”
Erfaren kongelig taler versus fagpolitik og cowboytricks
De to pristagere er på alle måder forskellige talere. Både aldersmæssigt og genremæssigt. F.eks. er mængden af bandeord i de to pristageres output ikke hel lige. Mathias Vinholt, er både stolt og overrasket over prisen: ”Jeg har ikke helt forstået det endnu”, siger han.
Mathias har ikke modtaget egentlig taletræning, men han har før holdt oplæg for bl.a. ungdomsfagforeninger og videregivet nogle ’cowboytricks’ til andre unge, som også gerne vil ud over rampen med deres historie.
Det er Mathias’ håb at andre vil lade sig inspirere af hans tale – og af prisen: ”De skal sgu bare gøre det og tænke: ’hvis han kan, så kan jeg fandme også’. Så er det det hele værd.”
Kontakt vedrørende årets priser:
Formand i Danske taler, Jesper Troels Jensen: jtj@dansketaler.dk
– Tlf: 23 67 20 00