Skip to content
Nyheder

Dronningen taler - Ny bog uddyber vores forståelse af Dronningens virke som taler

Lisa S. Villadsen: Dronningen taler
Danske Taler har medvirket til udgivelsen af en ny bog om de mange lejlighedstaler, som er bl.a. er anledning til, at H.M. Dronningen modtager Danske Talers Ærespris i år.
Forlaget skriver:
Det er almindeligt kendt, at Dronningen interesserer sig for sprog. Alligevel har hendes virke som taler ikke tidligere været behandlet systematisk. Det er der ellers god grund til. Dronningens taler udgør nemlig et enestående materiale, som ikke bare har kulturhistorisk værdi som afspejling af en tid, men de giver også indsigt i Dronningens forvaltning af det talte ord som den mest virkningsfulde kontaktflade til det danske folk. I denne bog belyses Dronningens taler ud fra en række forskellige vinkler.
Vi lytter, når Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2. taler. Vi spidser ører foran fjernsynet og skyder endnu en nytårsaften ind i selskab med Dronningen.
Hele 3,3 millioner af os hørte efter, da hun venligt, men bestemt opfordrede os til at følge coronaretningslinjerne i marts 2020.
Ingen regent har talt så meget og så ofte til befolkningen. I sine 50 år som majestæt har hun holdt taler ved alt fra statsbesøg og jubilæer til åbninger, bryllupper og familiens fødselsdage. Vi tillægger Dronningens ord og stemme særlig betydning og roser hende for et sprudlende og kreativt sprog. Med vid og bid har hun favnet befolkningen som regent, tegnet sin forståelse af Danmark og skabt både samhørighed og eftertanke.
Dronningen taler udkommer i anledning af majestætens 50-års regeringsjubilæum. I otte kapitler undersøger eksperter talerne ud fra en række faglige vinkler for at skabe indblik i deres form, indhold og funktion.
Lisa S. Villadsen (f. 1968) er ph.d. og professor i retorik ved Københavns Universitet. Bogens forord skrives af kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen. Bogens øvrige bidragydere er Jørgen Grønnegård Christensen, Tine Damsholt, Louise Fischer-Nielsen, Eva Skafte Jensen, Anne Jerslev, Sabine Kirchmeier, Jens E. Kjeldsen, Ulla Tofte, Lars Hovbakke Sørensen, Hanne Smith Pedersen og Carsten Madsen.
Dronningen taler
Dansk Sprognævns skrifter 53
Bogen udgives i samarbejde med Danske Taler
Lisa S. Villadsen (red.): Dronningen taler udkommer d. 25. november 2022
Læs mere hos Gads Forlag