Skip to content
Nyheder

Danske Taler indsamler Danmarks vigtigste prædikener

Danske Taler er i spidsen for en ekspertgruppe, der i den kommende tid skal undersøge et vigtigt hjørne af den danske kulturhistorie: prædikenen.  

Projektet ’Danmarkshistoriens vigtigste prædikener’ er muliggjort af G.E.C. Gads Fond. 
Målet er at indsamle og digitalisere de 1.000 vigtigste prædikener på dansk og gøre dem frit tilgængelige på dansketaler.dk.
”Målet er grundlæggende at øge bevidstheden om prædikeners betydning historisk og i fremtiden”, siger Danske Talers formand Jesper Troels Jensen.
Hvorfor er prædikener overhovedet spændende?
Trods et måske støvet image er prædikegenren en af de mest interessante og levende genrer, når det kommer til det talte ord. For prædikenen er, ifølge Jesper Troels Jensen, ”samfundsformende”. 
Historisk har det simpelthen været den eneste talegenre, almindelige mennesker mødte. Genren udstak de veje, som samfundet bevægede sig ad. Og mange danskere møder stadig genren på betydningsfulde tidspunkter i livet.

En ældgammel moderne genre
Hver søndag holdes der landet over velforberedte taler af erfarne formidlere, som forholder sig til både dagsaktuelle og ældgamle problemstillinger. Det er en talegenre, som bygger på en lang tradition med meget faste rammer og en fast tekst, der skal forkyndes. Men inden for rammerne er der frihed til både sprogligt og indholdsmæssigt at udfordre tilhørerne. 
Det er en genre, som insisterer på fordybelsen, eftertænksomheden og pausen. En genre, der giver det danske sprog plads til at brede sig. En genre, der tør at tage livtag med de helt store etiske udfordringer – og ved selve det at være menneske.

Derfor er vi på Danske Taler stolte og forventningsfulde over projektet.

Læs mere om projektet i Kristeligt Dagblad.
Henne Kirke. Foto: Karsten Madsen - Creative Commons. 
Henne Kirke. Foto: Karsten Madsen - Creative Commons.